Гейове-пияници разтърси Църквата. А сега накъде?

Ще има ли България патриарх и кой ще е той. Отговорите в Bulgariautre.bg

Накъде след скандала "гейове-пияници" избират патриарх?

Натам, че днес спешно и предсрочно от визитата си в Грузия се връща Варненският митрополит и и.д. патриарх Кирил, за да се опита да усмири страстите в Софийското епархийско гнездо, което вчера разпердушини на пух и прах десетте кандидатури на Дядо владика, които в края на февруари трябва да участват в избора на новия глава на православната ни църква.

Bulgariautre.bg вече ви информира, че предложените от ламтящия за власт владика са негови съученици, бивши разколници, доносници, алкохолици и такива, за които има съмнения в хомосексуални наклонности.

До поредния скандал в Църквата ни се стига, след като вчера 4-мата епархийски съветници и петимата архиерейски наместници, под ръководството на епископ Йоан и в отсъствието на Кирил, бойкотираха номинациите му.

Така на практита тази неделя, когато в 15-те епархии у нас и в чужбина ще бъдат избрани 80 делегати за предстоящия патриаршеския избирателен събор, София ще остане без квота, ако митрополит Кирил спешно не предложи нови кандидатури, които да се харесат на софийското духовенство.

Инак изборът на делегатите за събора на 24-ти февруари е регламентиран в устава на Българската православна църква, който е в сила от началото на 2009 г.

Ето какво пише в него:

Българската православна църква (БПЦ) има 15 епархии - от тях 13 са в страната, а две са в чужбина.

У нас епархиите са Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска. Двете задгранични са Американската, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейската епархия.

На 13 януари за делегати на патриаршеския събор от всички епархии ще бъдат избрани по петима представители - по трима клирици и по двама миряни, а само от Софийската епархия делегатите ще са десет души, защото в нея се избира и патриарх и Софийски митрополит.

Така тази неделя от всичките 15 епархии трябва да бъдат избрани 80 представители - делегати за патриаршеския събор.

Във всяка епархия изборът ще се ръководи от митрополитите, а вотът ще е таен. Доколко ще е честен е без манипулации - предстои да разберем.

В избора на български патриарх, пак според устава на Църквата, по право участват и 14-те български митрополити, както и 19-те епископи, които също са архиереи, но без епархии.

Право да участват в събора имат и по един представител на манастирите - Рилски, Бачковски и Троянски, представителите на двете духовни семинарии у нас, както и по един монах и по една монахиня от различните епархии, които се посочват от митрополитите.

Най-много 148 може да са общо делегатите на патриаршеския избирателен събор.

Задължително условие, посочено в устава е номинираният митрополит за нов български патриарх да не е по-млад от 50 години, да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години и да се отличава с "правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред".

Кои са фаворитите?

В началото ноември прогнозирахме, че тези, които имат най-големи шансове да седнат на патриаршеския престол са двама митрополити – Неофит Русенски и Йоаникий Сливенски.

И двамата имат досиета от ДС – Неофит: само картонче с подпис и псевдонима "Симеонов", без данни за агентурни сведения. И Йоаникий, вербуван под името агент "Кирилиевич", който от 1977 г. е работил по линия на Шесто управление на ДС и досие, пълно с доноси.

Макар и с картончета, това са владиците, които биха могли да обединят архиереите около себе си.

Все пак, ако двамата не успеят да убедят останалите митрополити, че именно те са правилният избор, е възможно да се стигне и до вариант, в който България да остане без патриарх. Вариант, който е зловещ за БПЦ, защото именно тогава се проправя пътя на съда да регистрира алтернативен или алтернативни Синод/и.

Според източници на Bulgariautre.bg вариантът с тоталния крах на избора на наследник на покойния Дядо Максим е малко вероятен, защото везните в духовенството ни се накланят в полза на митрополит Неофит, роден в София на 15 октомври 1945 г. под светското си име Симеон Николов Димитров.