Скандал в църквата! Кирил пробутва гейове и доносници да избират патриарх

Общество

11-01-2013, 08:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Софийският епархийски съвет бойкотира Варненския владика. А сега накъде?

Разширеният състав на Софийския епархийски духовен съвет бойкотира Варненския митрополит Кирил, който до избора на нов патриарх е и наместник на православната ни църква, научи Bulgariautre.bg.

До поредния скандал в Църквата ни се стига, след като днес 4-мата епархийски съветници и петимата архиерейски наместници, под ръководството на епископ Йоан и в отсътвието на Кирил, категорично отхвърли списъка на временния патриарх от 23-ма души (от тях според Устава на БПЦ трябва да останат само 10 – бел.ред.), които трябва да участват в избора на новия патриарх на събора, свикан за 24-ти февруари.

Според участниците в Софийския епархийски духовен съвет предложените от митрополит Кирил са: негови съученици, хора с лош авторитет, бивши разколници, алкохолици и такива, за които има съмнения в хомосексуални наклонности.

Освен това софийските духовници смятат, че в цивилната квота, предложена от Варненския митрополит, попадат хора, които не са разпознаваеми сред миряните (шефът на БАН Стефан Воденичаров, Аксиния Джурова, Антон Дончев – бел.ред.), които са бивши сътрудници на ДС.

Bulgariautre.bg. разбра от свои източници, че повечето от предложените, които трябва да изберат главата на БПЦ, са приближени на дясната ръка на митрополит Кирил – епископ Наум, който е главен секретар на Светия синод и на Митко Секулов – шеф на синодалните имоти, за който се твърди, че е интимен приятел на Дядо Кирил.

Така на практита тази неделя, когато всички митрополии в страната ще трябва да изберат своите 10, София ще остане без делегати за патриаршеския събор в края на февруари, когато 148 души – 14 митрополити, всички епископи и избраните от митрополитите делегати трябва да изберат, този, който ще седне в патриаршеския трон на покойния Дядо Максим.

Дали притиснат до стената митрополит Кирил ще избере нови десет делегати, на мястото на компрометираните, предстои да научим в близките дни, а може би и часове.