Защо президентството не си плати за снимките?

Всички разбраха как се работи в България – с голямо желание, слаби възможности и евтини трикове!

Скъпо платихме за евтиния гаф с илюстрациите от новогодишното обръщение на президента Росен Плевнелиев. Снимката от Скалистите планините на Колорадо беше прекрасна - и да красотата на чуждите земи лесно може да се сбърка с родната. Но колко по-малък щеше да изглежда гафа, ако на “Дондуков” 2 си бяха платили за правата върху снимките, които с такава гордост ни показаха от екрана?

Въпросното „евтино” представление обаче беше преразказано и от международната преса. Всички разбраха как се работи в България – с голямо желание, слаби възможности и евтини трикове!

Ума не ми го побира как е възможно администрацията на президентската институция и помощниците им от обществената телевизия да „крадат” снимки от сайтове. И всичко това на фона на действащия у нас Закон за защита на авторското право!

Знаете ли какво се случва, ако една частна телевизия например не си плати за авторско право или не изпише източника(собственика) на снимковия или видео материал? Стига се до съдебни дела и парични санкции. Какво се случи обаче в президентството? Нищо. Дори не наказаха чиновника, който охотно е потърсил снимките в интернет. Уволниха нещастната служителка на "Балкантурист", която сбъркала Скалистите планини с пейзаж от България и публикувала снимката в туристическия сайт. Безумие!!!

Та нали и тя е била принудена от началниците си да „открадне” изображението, за да рекламира Пампорово. Ако частната фирма, БНТ или Президентството си бяха платили, едва ли грешката щеше да се превърне в гаф. Тогава виновен щеше да има и институцията можеше да претендира и за обезщетение. А сега какво? Всички се вторачихме в първата новогодишна реч на новия президент и посочихме гафа с пръст, навели глави с ехидни усмивки. И разбрахме само едно – в България има закони, но дори президентството не ги спазва.

Иначе речта на президента не беше лоша. Това че не говори за плюсовете ни като нация не ме притеснява. Дори креслото в библиотеката ми допадна. Само едно не разбрах – ще си платят ли от “Дондуков” 2, макар и със задна дата за използваните снимки?