Синята коалиция – проект на Синята номенклатура в ДСБ

Коментар на Пламен Юруков, лидер на ВОТ-консерватори

НС на СДС изключи от партията трима "свои" народни представители. За да разберем кавичиките пред свои, нека да видим как те станаха депутати!

В СДС през 2009 г. листите се определяха чрез вътрешно-партийни избори. Свищовската организация за една нощ порасна от 70 на 350 члена и така Ваньо Шарков взе предимство пред сигурния победител Пламен Радонов.

Мартин Димитров се уплаши, че няма да спечели изборите в собствената си организация и се приземи в Пловдив. Това не му стигна и той махна противоуставно Иван Сотиров от софийската листа, а спусна Димо Гяуров, който дори не беше участвал във вътрешнопартийните избори за водач в Пловдив.

Медийната звезда от последните дни Мишо Михайлов по най-арогантен начин бе спуснат за водач в Русе на мястото на спечелилия изборите Румен Христов. Защо беше направено това? Какво е целял тогава този, който дърпаше конците на Мартинчо Димитров - най-карикатурният председател на политическа партия в България?

Ситуацията от последната седмица дава ясен отговор на този въпрос. През 2009 г. под лъжата за обединение на десницата се създаде недоразумението Синя коалиция, а нейният лидер си назначи шпицкоманда в парламента, която да бъде активирана в подобна ситуация.

Наистина, номинацията на Петър Стоянов не бе тактически добре отиграна нито от ГЕРБ, нито от НИС на СДС, но стратегическата цел - да имаш присъствие в Конституционния съд трябваше да бъде подкрепена от истинските депутати на СДС.

За съжаление, когато нещо е заченато в грях не може да даде добър плод. Проектът Синя Коалиция причини много вреди на СДС:

- разби твърдото антикомунистическо ядро на партията, което ненавижда бившия си председател.
- провали децентрализирането на партията и пробразуването и в модерна десница.
- спря работата по новата платформа, която съдържаше много полезни идеи за промяна на управлението в България.

Решението на Националния съвет за създаването на Синята коалиция през 2009 г. бе взето под натиск, лъжливи обещания и манипулация от кликата около Мартин Димитров.

А проект, който започва със скандали умира от скандали. През март 2009 г. казах за вестник "Дневник", че Синята коалиция ще има най-много 15 депутати и след това ще се разпадне. Случи се точно това. Синята коалиция е проект на Синята номенклатура. Тя е в ДСБ, до вчера беше и в СДС.

Тя иска да е на активна политическа позиция не защото има какво да даде на българските граждани, а за да оправдава управлението си от 1997 – 2001 г. Но това управление отблъсна милионите радетели на синята идея.

Сегашното ръководство иска да започне нов път, този път на чисто. Но, за да стане това Емил Кабаиванов, Борис Марков и Иван Сотиров трябва първо да си признаят грешките от 2009 г. Защото сегашната ситуация е резултат и от тяхната дейност по онова време.