Математик с прогноза: До две седмици новите случаи на COVID-19 ще достигнат до 4000-4500 на ден - bulgaria.utre.bg

Математик с прогноза: До две седмици новите случаи на COVID-19 ще достигнат до 4000-4500 на ден

14 октомври 2021, 10:15 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Очаква се обаче спад на смъртните случаи

През следващите 2-3 седмици новите случаи на коронавирус на ден ще достигнат до 4000-4500. Това прогнозира пред bTV математикът Лъчезар Томов. Очаква се обаче спад на смъртните случаи.

"Много ясно се вижда, че разпространението на епидемията у нас първо е при децата, а след това при възрастните. Преди заразените деца се движеха в рамките на 2% при затворени училища и градини, скачаха на 4% при отваряне. Сега се движат до 10-11%. Заразяването при децата сега е много по-голямо, отколкото при предишните случаи“, обясни той.

Според него затварянето на училищата и обучението в онлайн среда дават положителен ефект. "Ако се действа локално, директорите ще са под натиск от родителите и няма да могат да вземат решения. Локалното действие има смисъл, когато има и други локални ограничения – изолиране и спиране на транспорта между отделните региони. Сега сме много закъснели, има много болни учители“, посочи Томов.

"Ако аз взимах решенията, щяха да върна децата онлайн. Бих направил за две седмици по-пълно затваряне, защото хората още не разбират колко тежък е този вариант на коронавируса“, каза той. Според него са необходими и законодателни промени, за да се ваксинират държавните служители.

"На четвъртия, петия месец след излекуването, кабинетите на кардиолозите се задръстват от излекуваните пациенти. Мерките трябва да се комбинират с ваксинация. За всички, които получават заплата от държавата, ваксините трябва да са задължителни“, посочи още математикът.

По думите му тази болест ще наруши нашето икономическо развитие, защото говорим вече за намалена продуктивност, има и огромни разходи за здравеопазване. „Сега активните случаи не са толкова много, защото болестта прогресира много бързо - не се задържат толкова хора в болницата, бързо влизат и бързо излизат", отбеляза Томов.

Според него в големите градове са най-големите рискове за заразяване с COVID-19 – София, Пловдив, Бургас са най-рисковите зони.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета