Улица "Васил Левски" бе открита в община Болгаре в Северна Италия

Нова улица, която носи името на българския национален герой Васил Левски, бе открита днес в община Болгаре близо до град Бергамо в Северна Италия по инициатива на генералния ни консул в Милано. На официалната церемония присъстваха кметът на Болгаре Лучано Редолфи, регионалният съветник Стефано Бруно Гали, посланикът на Република България в Рим Тодор Стоянов, генералният консул на Република България в Милано Таня Димитрова, кметът на град Враца Калин Каменов, почетният консул на България в Ломбардия Марко Кампанари, почетният консул на България в Болоня Франко Кастелини, почетният консул на България в Генуа Микeле Скандролио и други представители на местните власти.

Връзката между българите и италианската община в провинция Бергамо датира от векове. В книгата си „История на Лонгобардите“ Паоло Диаконо първи свързва името „Болгаре“ с „Булгаре“, което означава „място, населявано от българи”. През 568 г. лонгобардите навлизат в Италия, последвани от различни племена, сред които гепиди, българи и сармати. С цел отбелязването на връзката между историческия произход на Болгаре и народа ни генералният ни консул в Милано Таня Димитрова представи идеята за именуване на улица „Васил Левски“ пред община Болгаре. След преговори между задграничното ни представителство и кмета на Болгаре, продължили над 12 месеца, възникването на нова улица в нов квартал стана възможно благодарение на тясното сътрудничество между двете институции.

По време на церемонията по откриване на новата улица бе подписано и споразумение за сътрудничество между община Болгаре и община Враца. Представителите на двете общини поеха задължение да работят съвместно по общи европейски проекти и различни инициативи в областта на културата.

Други проекти, инициирани и осъществени от генералния консул през последните три години, са откриването на пейка-паметник, посветена на поета Пенчо Славейков в центъра на Милано близо до „Дуомо“, паметните плочи на поетесата Мара Белчева в Брунате, на знаменития български оперен певец Николай Гяуров в Модена и на професора-италианист Катерин Катеринов в Перуджа.