ЦИК: И без нови машини ще проведем изборите - bulgaria.utre.bg

ЦИК: И без нови машини ще проведем изборите

28 септември 2021, 17:11 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    архив

"ЦИК ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но дори и да не бъдат купени нови машини ние ще проведем изборите съгласно правилата в Изборния кодекс (ИК) и със сегашните устройства.“ Това заяви говорителят на Централна избирателна комисия днес Цветозар Томов.

По-рано стана ясно, че късно в понеделник ЦИК е прекратиа процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на 1600 машини за електронно гласуване за изборите на 14 ноември. Причина е - надвишаване на максималната стойност на поръчката от участниците в нея.

"Оттук нататък Комисията ще реши как да продължи, в момента се обсъжда въпроса.“, допълни Томов.

На въпрос дали нова процедура или директно договаряне е по-вероятния изход от тази ситуация, той заяви, че не може от името на Комисията да прогнозира в момента, след като не е взето решение.

"При всички положения ЦИК ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но имайте предвид, че дори и да не бъдат купени нови машини ние ще проведем изборите съгласно правилата в ИК и със сегашните устройства“, каза Цветозар Томов.

Той посочи, че това е вариант, който крие риска от създаване на напрежение, затова те се стремят да купят още устройства. „Но пак казвам, няма да провалим изборите, ако това не се случи“, категоричен беше той.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета