Проф. Витанов: Обхватът на заразата се разширява, следващата седмица няма да е лека

"Обстановката изглежда така. Виждам, как в дълбините се формира нещо неприятно и не мога да го предотвратя. Но поне да ви съобщя, та да се предпази, който иска. Днес базовото репродуктивно число е 1.122. Което ще рече, че обхватът на заразата се разширява. Виждате го и по увеличаването на броя на активните случаи. Половината области са в зона на дифузно разпространение на заразата. Другата половина - не. Две много важни области - София-град и Пловдив още не са в зоната на дифузното разпространение и това ни крепи засега. София-град обаче поддава бавно, Пловдив и той. Виждам, го, но нищо не мога да направя да го спра. мога само да ви информирам", пише в публикация във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

"Сега картите. Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Враца пак е излязла бяла. Трябва да е в жълто. Виждате, че се очаква скоро да имаме 24 области в чрвено и само 4 в жълто. Области на ниво 4 (тъмно червено, че чак кафяво) няма и това следва да се възприема като добра новина в настоящата ситуация.

На нашата карта на риска виолетовото полека превзема страната. София-град и Пловдив обаче още не са във виолетовата зона. Тоест, виолетовото превзема, превзема, но нефективно превзема все още. Прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост си я знаете - цялата е червена.

Това е положението, какво де се прави. Пиша ви каквото излиза от числата. Ако искате някой да ви лъже, че всичко е наред или пък е много зле ситуацията, търсете го на друго място. Зле е, но се държим - София-град и Пловдив не са изгърмели още. Все още, но поддават полека.

Заключението от всичко по-горе е, че следващата седмица няма да е лека. Както помните, писах, че до края на месеца смъртността ще е висока.", допълва още Витанов.