Проф. Михаил Константинов: Ще има трудности с машинното гласуване

Няма да има президент на първи тур, ИБГНИ падат под черта, прогнозира той

Ще има трудности с машинното гласуване. Искам да припомня факта, че само между април и юли избирателите намаляха с 600 хиляди души. Аз не виждам друга съществена причина, която да откаже хората, освен машинното гласуване. Това заяви пред БТВ проф. Михаил Константинов, бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".Той изрази притесненията си, че "ще разберем защо в Европа няма такова гласуване", като добави, че се надява това да не се случи "по лошия начин".

Според Константинов ЦИК е длъжник на българското общество, защото след последните избори е трябвало гласуването от 1/10 от машините да бъде проверено и кутиите да бъдат отворени, но все още няма данни за подобна проверка. Проф. Михаил Константинов обаче все пак смята, че е по-добре изборите да бъдат "две в едно", за да не се налага избирателите да излизат до урните цели 3 пъти в рамките на месец.

Бившият председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" коментира и бъдещото разпределение на партиите в Народното събрание. "Не обичам определението "партии на промяната", има нови и стари. Старите стартираха на 4 април с 125-130 депутати, които намаляха на следващите избори, но ако гласуването бъде проведено утре, те отново щяха да имат около 140. Новите партии трябва да разберат, че с политическа надменност, високомерие и червени линии няма да стане нищо", каза той.

Константинов очаква първата политическа сила на новите избори да има около 70 депутати, а част от новия парламент да бъде и новата формация "Продължаваме промяната". "Ентусиазмът е толкова голям, че изглежда, че ще влязат. Не искам да казвам обаче колко ще изкарат "Изправи се БГ! Ние идваме!", защото ще започнат да ме търсят да ме бият, те в момента са под бариерата, така че трябва да се постараят малко повече", обясни той.

Според него новият държавен глава няма да бъде избран на първи тур, заради задължителното условие да гласуват поне от половината от имащите право на глас у нас.