Ева Майдел към Урсула фон дер Лайен: Научи ли ЕС урока си от бежанската криза от 2015?

„Научи ли Европейският съюз урока си от бежанската криза от 2015 до 2017?Забравихме ли какво ни причини тя? Забравихме ли страховете, които тя всели в нашите общества? Не трябва да допускаме при следващ мигрантски натиск гранични държави като България, Гърция, Кипър да се оправят сами и да нямаме ясен и работещ план кои мигранти приемаме и как ги разпределяме в ЕС“, Това беше въпросът на българския евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на Годишната реч за състоянието на Съюза на 15 септември 2021 г. в Европейския парламент в Страсбург.  

"Това, че от няколко години натискът по границите ни е слаб, не означава, че проблемът е решен. Напротив, след случилото се в Афганистан и последствията, които ще има за целия регион, нашите ненаучени уроци могат да се окажат провал за Европа. Нужно е ЕС да намери спешно механизъм за равномерно разпределение на тежестта при нова мигрантска вълна“, заяви още Ева Майдел по време на изказването си в пленарната зала.

Според нея Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс трябва да получи повече правомощия за действие и възможност за незабавно разполагане на човешки ресурс, когато страна-членка на ЕС потърси помощ.