"Алфа Рисърч": Трифонов и Манолова зaгубиха половината си привърженици

Според данните у хората има тревожност за ситуацията в предстоящите месеци

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" и коалицията "Изправи се.БГ! Ние идваме!", начело на която е Мая Манолова губят почти половината от избирателите си. Според проучване на Алфа Рисърч, представено пред БНТ, само 57,9% от анкетираните биха повторили вота си за ИТН. Подобен е процентът и при ИБГНИ - 56 на сто.

Според данните у хората има тревожност за ситуацията в предстоящите месеци. В най-голяма степен са притесненията за икономическата ситуация и доходите. Всеки трети изразява безпокойство и от невъзможността да се излъчи редовно правителство. Състоянието на здравната система в настоящата вълна от COVID-19 тревожи една четвърт от хората.

Социолозите наблюдават и висока критичност към работата на партиите в 46-ото НС. Огромното мнозинство споделят неудовлетвореност от дейността на новите (протестни), и на системните партии. От трите разглеждани от 46-ото Народно събрание законопроекта актуализацията на бюджета получава най-висока обществена подкрепа. Макар и по-ниско, преместването на Бюрото за защита на свидетели към Министерство на правосъдието и закриването за специализираните съдилища също срещат обществено одобрение. Цялостните очаквания към следващия парламент обаче са сериозно разколебани, сочи анализът на "Алфа Рисърч".