Доц. Кунчев предлага задължителна ваксина за определени професии

Той не смята, че задължителната ваксинация би нарушила граждански права

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил да има задължителна ваксинация на работещите в определени сфери. „За мен някои групи трябва да бъда имунизирани. Това са медицинските работници, както и работещите в социални заведения“, заяви доц. Кунчев пред "Нованюз".

Той не смята, че задължителната ваксинация би нарушила граждански права.

"Това, което ще постигнем, е да не позволим заради професионалните си отговорности да заразяваме хора. Отдавна се видя, че в домовете за стари хора например, многократно неимунизиран персонал внесе инфекцията и се стигна до епидемични взривове“, коментира Кунчев.

Той разкри, че в края на септември изтича срокът на годност на 300-400 хиляди ваксини срещу COVID-19.

"На ден правим по 15-20 хил. имунизации, с този темп няма как да ги използваме“, обяви доц. Ангел Кунчев.

"Ако те не намерят приложение в други страни, защото постоянно вървят такива разговори, и не стане дотогава удължаването на срока, тогава ще е първата по-голяма партида, на която ще й изтече срокът“, каза доц. Кунчев.

Според него трета доза би била препоръчителна за определени групи. Той обясни, че все пак това трябва да се преценява за всеки индивидуално.

"Оптимистичната новина е, че има задържане на заболеваемостта, не само за България, а и за Европа. За първи път тази седмица падна малко заболеваемостта“, заяви доц. Кунчев.