Почина френският актьор Жан-Пол Белмондо - bulgaria.utre.bg

Почина френският актьор Жан-Пол Белмондо

06 септември 2021, 19:52 | bulgariautre.bg
  • Белмондо се превръща в една от най-големите касови звезди във Франция през 60-те и 70-те години като често си е съперничил, а понякога и сътрудничил с друга звезда по онова време - Ален Делон.

На 88-годишна възраст почина легендарният френски актьор Жан-Пол Белмондо, съобщи неговият адвокат, цитиран във Франс 24.  

Роден е в парижкото предградие Ньой сюр Сен в семейството на скулптор.

За първи път става известен с главната си роля във филма „До последен дъх“.

След това участва във философския филм на Жан-Пиер Мелвил – „Приест“ (1960) и в криминалето Fingerman (1963).

Белмондо се превръща в една от най-големите касови звезди във Франция през 60-те и 70-те години като често си е съперничил, а понякога и сътрудничил с друга звезда по онова време - Ален Делон. Подобно на Делон, Белмондо предпочита да се развива в родното кино.  Той се специализира в превъплъщението си в образи на гангстери и хора от ниските прослойки на обществото. 

През 70-те години Белмондо е на върха на славата си, снима се в много екшъни и комедии. Той изпълнява почти всички каскади в своите филми – „Великолепният“, „Ас на асовете“, „Професионалистът“.

Белмондо работи със световни известни режисьори като Годар, Клод Люлюш, Марсел Карне, Жан-Пиер Мелвил и много други.

Актьорът е играл в над 80 филма и има над 40 роли в театъра, удостоен е с големи награди, сред които „Кавалер на Почетния легион“ и орденът „За заслуги в областта на изкуството и литературата“.

През 2001 г. актьорът получава тежък инсулт и не снима до 2009 г.  вследствие на което дясната му половина е парализирана, но се възстановява напълно.

Преди три седмици той отбеляза 88 -ия си рожден ден със своите деца и внуци, включително най-малката му дъщеря Стела, която е на 17 години.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета