Почина композиторът на „Зорба Гъркът“ Микис Теодоракис - bulgaria.utre.bg

Почина композиторът на „Зорба Гъркът“ Микис Теодоракис

03 септември 2021, 16:51 | bulgariautre.bg

Прочутият гръцки композитор на „Зорба Гъркът“ и „Серпико“ - Микис Теодоракис е починал на 96-годишна възраст, съобщи електронното издание на в. „Катимерини“.

По време на Втората световна война той участва в съпротивителното движение, залавян е и подлаган на разпит от фашистите. В периода на гражданската война /1946 – 1949/ е заточен на остров Икария, а след това и в концлагер.

През 1950 г. завършва Атинската консерватория, а от 1954 до 1959 г. учи в Парижката консерватория, след което се завръща в Гърция, но поради политическата си дейност музиката му е забранена. Изпратен е в затвор, където лежи 6 месеца, а през 1969 отново попада в концлагер.

След застъпването за него на известни личности по света той напуска Гърция и отново живее в Париж до падането на военната хунта през 1974 г., когато се завръща окончателно в родината си. През 1980-те и 1990-те е избран като депутат два пъти с Гръцката комунистическа партия /ККЕ/ и два пъти с „Нова демокрация“. Теодоракис е бил и министър без портфейл в правителството на Константинос Мицотакис, баща на настоящия премиер на Гърция – Кириакос Мицотакис.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета