БХРА, БАЗ и СЗБ: Оставки на всички, замесени в провала на борбата с COVID-19

Oт бранша остро възразяват срещу обявените от здравните власти мерки

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) остро възразяват срещу обявените от здравните власти мерки за справяне с COVID-19.

Eто какво пишат от бранша в своята позиция:

Самият временен здравен министър Стойчо Кацаров призна провала на ваксинационната кампания. Именно заради този провал за пореден път бяха посечени избирателно сектори от българската икономика. Изразяваме своята подкрепа към всички колеги, които ще търпят рестрикции и заявяваме, че ще търсим правата си с всички позволени от закона средства.

Нашият сектор отново се превръща в изкупителна жертва на властовата несъстоятелност в държавата. И докато преди две години вирусът все още беше непознат и светът тепърва се запознаваше с него, сега това не е така. Тогава оправданията бяха, че трябва да се подготви здравната система, но очевадно тя все още не е подготвена, защото слушаме отново старата песен, но на нов глас. И то още по-фалшиво изпълнена. Сега няма средства за подкрепа на бизнеса! Няма и разработени мерки за такава и дори да се намерят пари, ще са нужни месеци преди да бъде направена системата за тяхното разпределение.

С въвеждането на вечерен час от 22 часа, колегите ни от нощните заведения на практика са затворени, а с останалите рестрикции дневните реално се обричат на фалит.

На няколко пъти предлагахме да се създаде светофарна система за подкрепа на бизнеса, като здравните и икономическите мерки да вървят ръка за ръка. Продължава по темата да има нулева чуваемост.

Ние сме единствената европейска държава, която си позволява през 2021 г. да остави хората на улицата без никаква подкрепа.

Настояваме за оставките на ВСИЧКИ, замесени в неадекватността на държавата за справяне с кризата, което доведе до пореден тежък удар върху българския бизнес.

Ние вече стартирахме защитата на своите права и ще продължим да го правим с още по-голяма енергия. Започваме блокади по градове, на които са добре дошли всички, почувствали се засегнати от поредното безумие, което имитира мерки, но реално съсипва бизнеси!

Първата стъпка е днес (2 септември) във Велико Търново, където от 15 часа на паметник "Майка България" стартира протест, подкрепен от всички национални организации.

Утре (3 септември) на протест излиза Пловдив! Сборният пункт е в 15 часа на площад "Съединение".

Туристическият бизнес е обединен и ще защитава правата си! Предстоят национални събрания, на които ще се вземат решения за следващите ни действия! Оставка на провалилите се в опвладяването на пандемията!"