Проф. Христова: 95% от хоспитализираните са неваксинирани, необходими са нови мерки - bulgaria.utre.bg

Проф. Христова: 95% от хоспитализираните са неваксинирани, необходими са нови мерки

02 септември 2021, 09:18 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    Bulgaria ON AIR, кадър

Тя подкрепя поставянето на трета доза ваксина, когато имунитетът започне да отслабва.

Мерките, които са въведени до момента, трябва да се спазват. Но са необходими и нови мерки, защото ние сме в основата на пика, който се очаква. Много скоро може да се очаква бързо нарастване на случаите, още през септември може да се достигне платото и след него да започне бавен спад на случаите. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "България сутрин".

По думите й Делта вариантът е променил прогнозите кога реално една страна ще достигне колективен имунитет. 

"Последните проучвания показват, че колективният имунитет е трудно достижим с новите варианти. Необходимо е 90% от хората да бъдат ваксинирани, което на практика означава всички хора да се ваксинират", отбеляза проф. Христова пред Bulgaria ON AIR. И уточни, че 95% от хората, които стигат до болница в момента, са неваксинирани. Другите 5% са хора, които не могат да изработят достатъчно количество антитела и това е генетична предразположеност.

"При деца над 12-годишна възраст е препоръчително ваксинирането, което ще предпази тях и всички около тях", подчерта проф. Христова. И допълни, че децата са преносители, затова е важно учителите да се ваксинират, както и служителите в социални домове.

Проф. Христова подкрепя поставянето на трета доза ваксина, когато имунитетът започне да отслабва. Тя уточни, че при ваксиниране имунитетът е много по-фокусиран срещу конкретния вариант, отколкото при преболедуване.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета