Проф. Христова: 95% от хоспитализираните са неваксинирани, необходими са нови мерки

Тя подкрепя поставянето на трета доза ваксина, когато имунитетът започне да отслабва.

Мерките, които са въведени до момента, трябва да се спазват. Но са необходими и нови мерки, защото ние сме в основата на пика, който се очаква. Много скоро може да се очаква бързо нарастване на случаите, още през септември може да се достигне платото и след него да започне бавен спад на случаите. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "България сутрин".

По думите й Делта вариантът е променил прогнозите кога реално една страна ще достигне колективен имунитет. 

"Последните проучвания показват, че колективният имунитет е трудно достижим с новите варианти. Необходимо е 90% от хората да бъдат ваксинирани, което на практика означава всички хора да се ваксинират", отбеляза проф. Христова пред Bulgaria ON AIR. И уточни, че 95% от хората, които стигат до болница в момента, са неваксинирани. Другите 5% са хора, които не могат да изработят достатъчно количество антитела и това е генетична предразположеност.

"При деца над 12-годишна възраст е препоръчително ваксинирането, което ще предпази тях и всички около тях", подчерта проф. Христова. И допълни, че децата са преносители, затова е важно учителите да се ваксинират, както и служителите в социални домове.

Проф. Христова подкрепя поставянето на трета доза ваксина, когато имунитетът започне да отслабва. Тя уточни, че при ваксиниране имунитетът е много по-фокусиран срещу конкретния вариант, отколкото при преболедуване.