СЗО: Училищата трябва да са последните затваряни и първите отваряни при пандемия

Училището не може да се разглежда като изолирано място

СЗО препоръчва училищата да бъдат последните затваряни и първите отваряни при пандемия, но при спазването на мерки и при минимален риск за учителите, повечето от които са в рискова група на по-възрастните хора. Другото важно е честото тестване с неинвазивен метод. Това обясни в "Денят започва" по БНТ Михаил Околийски, представител на СЗО за България.

Училището не може да се разглежда като изолирано място. Родителите трябва да разберат кое е най-доброто за децата, допълни той. Обясни, че в тестването няма нищо обезпокоително, въпреки притесненията и опасенията на част от родителите.

Днес ще има работна среща между СЗО, министъра на здравеопазването, г-н Пеканов като вицепремиер по еврофондовете, министерствата на културата, на туризма и ще се опитаме да начертаем добрите практики, по които да вървим, каза Околийски.

Ние наблюдаваме с много голяма тревога здравното състояние на българските деца и младежи, а той е най-лошо в цяла Европа. Българските деца пушат най-много, пият най-много, нямат връзка с родителите си и се превръщат в едни млади хора, чието бъдеще е в риск, заяви Околийски.

Той коментира и темата за третата доза при поставянето на ваксини.

Според мен да се говори за трета доза, е несъстоятелно при 16-17% ваксинирани, категоричен е Околийски.

Той допълни, че България е много добър пример по отношение на даряването на ваксини.