Президентът ще връчи третия мандат на БСП

Държавният глава Румен Радев ще връчи на "БСП за България" третия, последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание. Това обяви председателят на левицата Корнелия Нинова на брифинг от трибуната в Народното събрание.

Връчването на мандата ще се случи в 09:30 часа в Президентството.

"Напълно разбираме отговорността, която сега поемаме, на третия мандат като последна възможност. Изправени сме пред сериозни изпитания като държава и като народ", каза Нинова.

"Ще проявим разум и диалогичност към другите партии на протеста. Ще поканим "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и "Има такъв народ" на разговори. Ще подходим обаче различно от първия мандатоносител. Няма да поставяме условия, няма да поставяме предварително определени кандидатури за министър-председател и министри. Искаме това решение да бъде взето заедно", уточни тя.

По думите ѝ БСП ще предложи да стъпят на политическата декларация, която са подписали с ИТН при първия кръг преговори, тъй като са постигнали съгласие по най-важните за България въпроси. Корнелия Нинова заяви, че документът ще остане отворен.