Младежи се състезаваха в трибой по проект "По пътя напред - здрави и отговорни"

Обединени в трибой турнири по бадминтон, боулинг и футбол на малки врати събра младежи в три възрастови групи за участие в спортни инициативи под наслов „Спортът – бърза писта за здраве и отговорно поведение“ по проект № НПИМД-Н2-Т2-067/2021 „По пътя напред – здрави и отговорни“. Той се изпълнява с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности за 2021 по Договор № 25-00-45/30.03.2021. от Сдружение „МИА – Мениджмънт. Изкуство. Анимации“. В спортните прояви в групови и елиминационни фази се включиха 90 млади хора в реална среда, а най-малко 5000 други бяха съпричастни чрез разпространени видеоклипове във виртуалното пространство и информационни съобщения в онлайн територии с подчертана младежка аудитория.

Спортният трибой създаде емоционална, насърчаваща среда за физическа и социална активност на младите хора, за да осмислят свободното време чрез форми за масово спортуване. Образователната стратегия на тази дейност се фокусира върху спорта като ефективно средство за формиране на социално отговорно поведение и превенция на различни форми на зависимости. За приобщаване към спорта с младите хора работи професионален треньор. В хода на турнирите той насочи вниманието на младежите към възможностите чрез спорта да градят социално отговорно поведение. В образователната част на спортните събития менторът проведе ролеви игри за съвременно мислене и възприемане на природосъобразни навици, с които младите хора могат да подобрят качеството на своя живот. В проекта е предвидено и електронно учебно съдържание за физическа активност, чрез което младите хора могат да поддържат добър тонус, когато това се налага в рамките на всеобщи норми и ограничения.

В емоционална спортна надпревара бяха проведени елиминационни фази, полуфинали и финали в трите дисциплини на трибоя. В боулинг турнира бяха излъчени индивидуален и групов победител. Състезанието по бадминтон се проведе за двойки участници, чието представяне подреди класирането на отборите, към които те формално принадлежат. Очаквано най-оспорваната надпревара в състезанието по футбол на малки врати противопостави физическите умения, духа и чувството за феърплей на младите хора, насърчени от треньор. Победителите получиха медали, а 32 участници, определени за най-активни в трите дисциплини, бяха наградени с 3-месечни карти за фитнес.

Целта на трибоя „Спортът – бърза писта за здраве и отговорно поведение“ е да събуди и поддържа желанието на младите хора да бъдат физически активни, бодри и здрави като практикуват масово спортуване, да преосмислят ценностите чрез добавената стойност на спорта, да го възприемат като алтернатива за свободното време и като отговор на опасността от рисково пристрастяване към психотропни вещества, стимуланти и други форми на зависимост. С приповдигната атмосфера и позитивни послания спортните състезания въздействаха едновременно както на конкретната целева група, така и на широката младежка общност, която провокирана от проекта може да преосмисля своето поведение, приоритети и отговорности.