Туристическият бизнес: Канят ни на среща, а всичко вече е решено

Туристическият бизнес се противопоставя на затваряне при наличието на ваксини

Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) изразява искреното си възмущение от поведението на държавните органи по отношение на секторите хотелиерство и ресторантьорство. Това се казва в позиция, разпространена до медиите.

Eто какво гласи тя:

"Вчера близо 3 часа обсъждахме слабостите на приетия от правителството Национален оперативен план за справяне с Ковид 19 и необходимостта от спешната му ревизия. Всички присъстващи на срещата достигнахме до извода, че предвидените в плана здравни мерки е необходимо да бъдат променени, за да отчетат наученото до сега и най-вече да съобразят необходимостта от затваряне на бизнеси с реалната възможност на здравната система да се справи с подема на заразата. Убедихме представителите на правителството и в това, че без икономически мерки, ограничаването или затварянето на бизнеси е немислимо, говорихме за по-строг контрол и постъпки от страна на бизнеса, с които БЕЗ налагането на рестрикции да се ограничи разпространението на COVID-19. Вместо спазване на поетите ангажименти и предприемане на адекватни действия от страна на държавата за справяне с кризата, часове след проведената от нас стеща бизнесът разбра от медиите, че понеделник предстои ново затваряне!

Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) изразява искреното си възмущение от поведението на държавните органи по отношение на секторите хотелиерство и ресторантьорство!

Проведената вчера мащабна среща между членове на нашата конфедерация и представителите на Министерствата на здравеопазването, финансите, икономиката, туризма, РЗИ и др. беше конструктивна, като двете страни се опитваха да намерят най-добрия компромис по отношение на здравните и икономическите мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса.

За съжаление тази среща се оказа абсолютно безсмислена, като междувременно стана ясно, че служебният министър на здравеопазването провежда паралелна на нашата среща с вирусолози, епидемиолози и инфекционисти. И вместо усилията, действията и целите ни да са общи, оказва се, че решенията са взети, нашите аргументи остават нечути, а проведената среща - само прах в очите на бизнеса.

Изказването на заместник-министъра на здравеопазването д-р Александър Златанов, който обяви предстоящо затягане на мерките, при това на някакъв измислен регионален принцип, но със национална заповед е повече от недопустимо. Тази сутрин същото направи и временният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Тоест, от една страни ние си чешем езиците с едни представители на държавата, които уж са овластени да вземат решения, а други също властимащи, излизат и говорят неща, коренно различни от тези, за които сме постигнали консенсус.

Кацаров за пореден път излъга! Излъга, че браншът ни ще бъде чут, излъга и че има готови икономически мерки за подкрепа на бизнеса и пречка за прилагането им е само актуализацията на бюджета.

Ние пък за пореден път заявяване – такива мерки няма.

И ни омръзна да слушаме, че нямало да има затваряне на заведения! Ограничаването на нощните клубове с работно време до 23 часа означава ЗАТВАРЯНЕ! А намаляване на капацитета до 30% без допълнителна подкрепа е ФАЛИТ!

Категорично се противопоставяме на всякакво затваряне на бизнеси при наличието на достатъчно ваксини. Отказваме да носим отговорност за чуждата безотговорност и да поемаме на плещите си неспособността на здравния минисър да се справи с кризата и да убеди хората да се ваксинират. Настояваме за спешно разработване на точни и ясни икономически мерки. Настояваме за спешна ревизия на Националния план за справяне с Ковид 19.

И тъй като днес ни предстои среща с министъра на икономиката Кирил Петков, искрено се надяваме, че там няма да се получи същото – да си говорим едно, а по телевизията да гледаме съвсем друго.

Ние искаме единствено да работим! Показахме, че знаем как да защитаваме правата си! Ако се наложи, ще го покажем отново!"