Прокуратурата: Четирима служители на МВР са с повдигнати обвинения за насилие на протестите - bulgaria.utre.bg

Прокуратурата: Четирима служители на МВР са с повдигнати обвинения за насилие на протестите

16 август 2021, 07:55 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Образувани са 65 досъдебни производства във връзка с хулигански действия и причинени телесни повреди

Четирима служители на МВР са привлечени към наказателна отговорност за полицейското насилие по време на протестите. Това се посочва в позиция на Софийска районна прокуратура по повод на публикуваните в редица електронни сайтове видеоклипове, съдържащи кадри на „полицейско насилие“.

Под ръководството и надзора на СРП са образувани 65 броя досъдебни производства във връзка с хулигански действия и причинени телесни повреди по време на протестите през лятото на 2020 г. Двадесет и четири /24/ броя от тях вече са приключени и внесени в съда. С влязъл в сила съдебен акт са осъдени 4 лица.

По повод публикуваните видеоклипове, съдържащи кадри на „полицейско насилие“, Софийска районна прокуратура наблюдава досъдебно производство за извършено престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 от НК - причиняване на телесни повреди от полицейски служители при изпълнение на службата им.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани и приобщени са записи от видеокамери, включително записът от камера „под колоните на МС“.

Изготвена е видео-техническа експертиза от експерти от СДВР. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и изготвени са съдебно-медицински експертизи.

Привлечени към наказателна отговорност до момента са четири лица – служители на Министерство на вътрешните работи към датата на извършване на деянието, за престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК.

Разследването продължава и е взето на специален надзор.



Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета