Кацаров: България ще влезе в "оранжевата зона", това изисква мерки

България ще навлезе в „оранжевата зона” по разпространение на коронавируса до няколко дни. Според плана на здравното министерство за борба със заразата това налага да се предприемат мерки. Това заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова тв здравният министър в служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров. Той обаче уточни, че към момента данните за страната не изискват налагането на ограничения.

"Страната ще навлезе в "оранжевата зона" в следващите дни. Това поставя въпроса дали трябва да се предприемат някакви мерки за ограничаване разпространението на вируса. Според нашия план - такива мерки трябва да се предприемат”, обясни той. Кацаров каза, че не може да бъде упрекнат, че налага страх или прилага някакви мерки за дискриминация: "Напротив - твърдя, че ограничителните мерки в страната са най-либералните в цяла Европа”, посочи той. И поясни, че ограниченията в плана са предвидени за всички събития на закрито, а не само за заведения за хранене, дискотеки или барове. "Мерките в „оранжевата зона” предвиждат намаляване на капацитета. В момента ограничението е до 50%. Ако страната влезе в „оранжевата зона”, планът предвижда намаляване на този капацитет до 30%, а не затваряне", категоричен е здравният министър.

Кацаров обяви, че се подготвя и ще се предложи до края на седмицата да бъде приет пакет за диагностика и лечение на болни от коронавирус в амбулаторни условия на базата на Единния протокол.

„Като допълнителна възможност да се намали натискът за хоспитализация на всички пациенти, които са с COVID-19. Ще платим лекарствата и изследванията в извънболничната помощ и прегледите на лекарите, които осъществяват лечението в амбулаторни условия”, каза той.

Министърът коментира и актуализацията на бюджета. По думите му, ако тя не се приеме, правителството няма да има възможност да изплати компенсации. „Доколкото знам, по отношение на мерките за подпомагане, няма никакви пари в момента. За първа линия сме изплатили средствата за юни и юли от резерви на здравното министерство и на други министерства. За август вероятно парите няма да стигнат за изплащане дори на помощта за медиците на първа линия”, уточни Кацаров. Той отправи предупреждение за проблеми с осигуряването на лекарства, ако не се предприемат действия по актуализацията на бюджета.