НЗОК санкционира с близо 62 000 лв. болници в областта след контрол за полугодието

Животът

09-08-2021, 16:50

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За периода от 01.01.2021 г. до 30.06.2021 г. контролните органи на НЗОК са извършили 2169 проверки на изпълнители на болнична медицинска помощ, сключили договор с Касата. В област Велико Търново са проверени 4 097 истории на заболявания, като са установени 88 нарушения.

61 855 лв. са начислените санкции, сумите за възстановяване и сумите, предложени за незаплащане, като за полугодието НЗОК е платила на лечебните заведения в областта 26 330 286 лв. Парите са дадени за медицински изделия, за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии,  в условията на болнична медицинска помощ.

Най-често установените нарушения при проверки на лечебни заведения за болнична помощ са неспазени индикации за хоспитализация; неизпълнение на диагностично-лечебния алгоритъм; в медицинската документация на пациентите не се отразяват две ежедневни визитации от лекуващ/дежурен лекар; отчитане на две последователни хоспитализации на едно и също здравноосигурено лице по терапевтична клинична пътека, когато в хода на лечението се индикира необходимост от оперативно лечение; неосигуряване на пациентите на непрекъснатост на болничната помощ и грижите, и др.

Отпадналите на предварителен контрол суми към общо изплатените средства при извънболничната медицинска и дентална помощ за първото шестмесечие на 2021 г. в област Велико Търново са 70 117 лв., а изплатените суми от РЗОК са в размер на 15 млн. лв.

Данните от контролната дейност за първите шест месеца на 2021 г. може да видите ТУК.