Доц. Ангел Кунчев: Под 40% са преболедувалите и ваксинираните с една или две дози у нас

Делта вариантът на коронавируса измества всички останали мутации

Под 40% са преболедувалите и ваксинираните с една или две дози у нас, посочи пред БНР държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му 30-40 на сто са колебаещите се у нас дали да се ваксинират, а  имунизацията буксува заради общото недоверие на обществото към държавата, към институциите.

„В световен мащаб 50-60% от хората са имунизирани, което е далече от необходимите 70 до 90 на сто ваксинирани, за да се постигане колективен имунитет. Особено при Делта варианта, който се разпространява много бързо, ще са нужни 90 на сто ваксинирани хора“, смята доц. Кунчев. Според експерта все още сме началото на четвъртата вълна - все още заразените са 40 на 100 хиляди, докато в съседните държави като Гърция и Кипър са много повече.

"Делта вариантът на коронавируса измества всички останали мутации и над 90 на сто от последните проби са от този вариант, но все още няма регионални различия“, коментира доц. Кунчев.

Статистиката показва, че официално регистрираните преболедували българи са около 450 000, а под 40 на сто от населението са ваксинирани с една или две дози и преболедувалите. Данните сочат още, че едва един - два процента от постъпващите в болница са ваксинирани и то с непълна доза, а 98 на сто от сега хоспитализираните са без ваксина. Според Главния държавен здравен инспектор у нас ваксинирането трябва да стане с убеждение, а не под строй.

Най-голям процент ваксинирани са лекарите в болница „Пирогов“ - 80 на сто, водещи сред имунизираните у нас са медиците.