МОН: Информацията за дисертацията на Пламен Николов е твърде оскъдна

Политика

02-08-2021, 15:28

Снимка:

ИТН

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пламен Николов е кандидатът за премиер на ПП „Има такъв народ“

МОН извърши проверка за дисертацията на кандидат-премиера

През 2005 г. Висшата атестационна комисия (ВАК) е предала дисертацията на Пламен Николов, кандидат-премиерът на „Има такъв народ“/ИТН/, в Народната библиотека „Кирил и Методий“ и в тогавашния Централен институт за научно техническа информация /ЦИНТИ/ без задължителната информационна карта, която съдържа детайлите, свързани с нейната защита, уточниха от МОН. Поради този факт информацията за тази дисертация, налична в електронния Регистър на лицата, придобили образователна и научна степен „доктор” и/или научната степен „доктор на науките”, на защитените дисертационни трудове и на хабилитираните лица в Република България” (РАС) на НАЦИД, е твърде оскъдна.

Проверката е извършена в отговор на силния обществен интерес и множество запитвания от медии, отправени до пресцентъра на МОН и до НАЦИД, допълват от просветното ведомство.

„Непълнотата на информацията относно дисертацията на Пламен Николаев Николов се дължи на липсата на попълнена информационна карта, с която дисертациите постъпваха в НАЦИД до юли 2018 г.“, коментират от МОН. От ведомството посочват, че дисертацията на Пламен Николаев Николов постъпва в НАЦИД, обработена и заведена е във фонда на библиотеката на НАЦИД през септември 2005 г. с инвентарен № 135 в инвентарна книга № 3. В Книгата за движение на библиотечните фондове е под № 48 от 02.09.2005 г. Получила е сигнатура за хранилище 8487. През 2016 г. библиотеката на НАЦИД се присъединява към електронния каталог COBISS и след мигриране на библиографското описание на дисертацията се вписва сигнатурата и инвентарния номер, което може да се види на следния линк:

https://plus.bg.cobiss.net/opac7/bib/1262594276#full

Дисертационният труд на Пламен Николаев Николов е наличен в библиотеката на НАЦИД, а Министерство на образованието и науката има готовност да го публикува след изразено писмено съгласие на автора, съобщиха от институцията.