Проф. Рачев: От сряда ни очакват 40-42 градуса, горещините ще продължат до понеделник

Общество

27-07-2021, 09:10

Снимка:

pixabay

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проф. Рачев: Очаква ни горещо време до петък

От сряда ни очакват много високи температури. Горещините ще продължат до понеделник. Това каза пред bTV климатологът проф. Георги Рачев. Температури от 40-42 градуса не сме имали скоро. Прословутото лято на 2012 г. ще остане в аналите на климатологията - много дълго и топло. Сега ще бъде горещо, а в следобедните часове- много горещо. Това ще продължи почти две седмици, каза Рачев.

В някои градове, като Пловдив и Бяла Слатина, температурите ще достигнат 41 градуса. Те ще се задържат такива няколко дни, което прави времето опасно. Минималните температури също ще са високи - около 22-23 градуса.

От понеделник температурите ще се понижат леко и ще са в порядъка на 35-37 градуса. Времето е много опасно за възрастните хора - сухо и горещо. От 13 до 18 ч. не трябва да се излиза и задължително да се пие много вода, посъветва проф. Рачев.

Температурите на морето няма да достигнат 40 градуса. В района на Бургас максималните ще са 36 градуса. Минималните също ще са високи - 23-24 градуса. Слънцето ще бъде силно и трябва да се стои на сянка, особено от 13 до 17 ч., каза климатологът.