ГЕРБ-СДС няма да се явят на консултациите при президента

Политика

23-07-2021, 10:59

Снимка:

фейсбук

Автор:

bulgaria.utre

Всичко от Автора

ГЕРБ-СДС няма да отидат на политическите консултации при президента, обяви председателят на групата Десислава Атанасова на брифинг в парламента. Причината - според тях диалогът е нарушен нееднократно и вече се водят разговори между останалите парламентарни групи, които имат желание да съставят правителство. 
„В рамките на 45-тото Народно събрание ГЕРБ-СДС беше първа политическа сила, която получи мандат и покани две от парламентарните сили на разговори - те не се явиха /"Има такъв народ" и "Демократична България"/", припомни Атанасова. И предположи, че, може би, те реципрочно не ги канят на разговори. Затова от коалицията заявиха, че не смятат, че имат място в президентската институция и на консултации при Румен Радев. 

Представителите на партията на Бойко Борисов и коалиционните им партньори от СДС трябваше да влязат при държавния глава за консултации в 10.15 ч.

"Президентската институция по Конституция задължава държавния глава да обединява нацията и да умее да води диалог с всички политически партии. Г-н Радев наруши този принцип много отдавна, раздели българската нация и в момента няма как да започне да ни обединява. Също така назначи служебен кабинет, който очевидно лично е инструктирал министрите в този кабинет да участват пряко и директно в предизборната кампания, като се опитват да дискредитират през внушения и клевети една единствена коалиция - ГЕРБ/СДС. Това не си е позволил нито един президент в българската история", допълни заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. 

За нас е чест да сме опозиция и да сме изолирани от това, което се случва, обяви Томислав Дончев.