Нови правила за влизащите у нас от страни в "червената зона"

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването

В сила са нови правила за влизащите у нас от страни в „червената зона“. Всеки български гражданин, който не представи на органите на граничния здравен контрол отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен до 72 часа преди влизането в страната или сертификат за ваксинация, подлежи на 10-дневна карантина. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Актуализиран е списъкът на държавите по цветови зони и на държавите, за които е налице информация за установена значителна негативна промяна в епидемичната ситуация. В „червена зона“ вече попадат и Република Кипър, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Испания, Фиджи и Емирство Кувейт.

Деца до 12-годишна възраст, пристигащи от зелена и от оранжева зона, се допускат на територията на България, без да е необходимо да представят документи за COVID-19.

Пристигащите от Русия и Португалия се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID-сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ, показващи отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната PCR изследване, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа.

Български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина. Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени карантината при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест.