Близо два тона вода се изпива за ден на Европейското първенство по плажен хандбал във Варна

ЕВРО2021 подкрепи серия от каузи за опазване на околната среда и срещу езика на омразата

Близо два тона вода на ден се изпива на Европейското първенство по плажен хандбал във Варна.  В състезанието участват над 1200 състезатели, 70 съдии и делегати и 230 доброволци. Всички те са ангажирани с идеята за намаляване на опаковките, като използват бутилки за многократна употреба по време на първенството. Затова и състезанието подкрепи каузата #БезОтпадъци.

Инициативата е по проект Красива и чиста България, част от дългосрочната програма _Място България, чийто партньор е Power Jump.

„Взехме решение, че нашето събитие трябва освен да събере разделно всички бутилки от вода  и да ги върне за рециклиране, да бъде с минимално генерирано такова количество. За това се спряхме на бутилки за многократна употреба и диспенсъри за вода за всички участници във Евро2021. Смятаме, че така даваме добър пример не само в цяла България, но и в цяла Европа, тъй като това е мащабно международно събитие и по този начин ще представим Варна като град с устойчиви навици“, казва Росен Добрев, президентът на българската федерация по хандбал.

Според статистически данни, по време на големи спортни събития могат да се генерират до 750 000 пластмасови бутилки за няколко часа.

„Ето защо е нужно да се търси промяна и глобалният обхват на спорта да се използва за повишаване осведомеността сред феновете“, добавя Добрев.

Посетителите на шампионата са ангажирани да събират разделно пластмасовите чашки и бутилки за вода, като на игрищата са поставени 3 огромни Шишеяда, които „похапват“ бутилките на зрителите по време на всички над 300 мача. В 3-те пункта за събиране на бутилки доброволци разясняват на посетителите на ЕВРО2021 как да намалят и оползотворяват ежедневните си отпадъци.

„Eвропейското първенство по хандбал  е изключително събитие и сме щастливи, че ще успеем заедно да покажем, че може подобни мащабни събития да бъдат емблема на отговорно гражданско поведение. Поздравяваме организаторите за това, че са готови да направят първата крачка към преосмисляне на отпечатъка върху града ни, който оставят големите събития, казва Мирослав Тодоров от PowerJump – И напомняме за всички зрители – бутилките трябва да са празни и смачкани добре преди да бъдат изхвърлени.“

След края на състезанието събраните пластмасови опаковки ще бъдат извозени за рециклиране. Събраното количество опаковки ще бъде добавено към кампанията Искам да съм полезен…Рециклирай ме!, която тече за втора година във Варна. Кампанията има за цел да събере определено количество рециклируема пластмаса в замяна, на което Партньорство за красива и чиста България ще подари градски мебели на Варна, които ще бъдат поставени в квартал „Чайка“, а какви да бъдат те - избират гражданите.

Проектът “Партньорство за красива и чиста България” се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола.

По време на шампионата се провежда и кампания срещу изхвърлянето на фасове в пясъка.

Младежи от Велико Търново, Пловдив и Чепеларе, заедно с доброволци от Дания от Европейския корпус за солидарност представиха интерактивнaта енциклопедия за правата на човека – „Пл@тформа за толерантност 2.0“ за толерантно общуване и борба с речта на омразата онлайн.