ГЕРБ иска оставката на ЦИК

Борисов получил призовка от Бойко Рашков, на разпит е в четвъртък

ГЕРБ дава брифинг в централата на партията във връзка с изборния хаос. Oт партията искат оставката на ЦИК, като причина за това посочват организацията на вота в чужбина.

"Ако гласуването в чужбина беше гвоздеят на програмата на т.нар. реформаторски партии, то там видяхме най-много проблеми. Методически указания бяха дадени само два дни, преди вота", коментира Георг Георгиев. Той отбеляза, че членовете на секционни комисии зад граница са опитали да се свържат с ЦИК, но оттам не са вдигали телефоните си. "Тези хора са длъжни да поемат отговорност за този хаос. Така желаната избирателна активност и даването на право на хората да гласуват е прекрасно. Но тези хора бяха излъгани. Има риск вотът им да не бъде зачетен", посочи Георгиев.

"Докато чакаме това дълго броене на тези два процента, трябва да знаем, че в момента чакаме Шумен, София - област, Русе и Стара Загора. Защо ги чакаме точно тях, каква е причината точно те да не дойдат, няма кой да ни каже. Дори Бойко Рашков е изчезнал, заедно с изчезналата изборна секция от Лондон. Сигурно е тръгнал да я търси. Докато преди изборите ловеше домоуправители и кмета на Бата със списъка от сватбата на дъщеря си, сега той се е покрил. Но вече имаме резултати от ромските махали, където печелят Слави Трифонов и ДПС", коментира Тома Биков. "Спане до 9 часа, хората се редят на опашки, те заседават по някое време, когато по медиите вече вървят кадри с опашки и с хора, които чакат и не знаят кога ще започне изборният ден, после има приемане на резултати, единият си изключил телефона, другият не знае къде се намира. Това ли беше големият напън да се смени едната ЦИК с назначена от президента, която ще бъде изключително велика?", допълни той.

На брифинга присъства и Бойко Борисов, който заяви, че служебният министър на МВР Бойко Рашков го е привикал на разпит.

"Призовава ме да се явя в четвъртък на разпит като победител в моя район. За снемане на сведения. В призовката пише - да носи лична карта", каза Борисов, носейки призовката в ръка.

"Радев имаше една задача – да организира честни избори. Мен ме интересува кои са техниците. Аз съм разкрил десетки печатници за фалшиви пари. Стотици са тези, които съм хванал да правят пластики за банкови карти. Когато този техник държи три пластики, знаем ли коя ни дава. Нали щяха да са по-бързи резултатите? Два дни чакаме да излязат 2%. Там хората правят чудеса процентите да станат 25 на 23. Ако ние управлявахме, представяте ли си какво щеше да бъде? Голяма част от тези техници са били чужденци – от Венецуела, от този край. Те са податливи, могат да направят с тези пластики каквото си искат. Два дни броим два процента, а през това време ми пращат призовка да ме плашат. Не се плаша, Рашков. Но ела и ме разпитай лично ти. Пак ви бих, каквото и да правите", коментира Борисов.

"Пак ви бих и се чудите как да нагласите резултатите сега - ето това е истината. Аз призовавам всички партии да си поемат политическата отговорност - те клечаха пред Радев, те правиха протести, те издигаха Слави в култ. И сега два дена се държат като ощипани госпожици - и нямат позиция. А има и най-големият парадокс - без решение на ЦИК, без да са обявени изборите, да се съставя правителство. Ама това се казва самозванство! Аз съм практичен човек - изградил съм си доверието на народа, защото съм мислил за него, посочи Борисов", отбеляза Борисов. Според него има и реален риск от трети избори.

"Стотици милиони се изхарчиха за изборите! А да не говорим, че идват и президентски. Ето, ние сме се дръпнали. Те си имат мнозинство в парламента, какво им липсва? Призовки - цялата партия разкостиха, докато изкупят циганския вот. Бойко Рашков няма ли някой да го питат за имотите? Овча работа! Те са подли, корупмирани, подменящи вота, коментира още Борисов.", възмути се лидерът на ГЕРБ.

"Вие ходехте в телевизията на Слави, от ГЕРБ никой не е. Вече имате ромските гласове. Рашков затова го няма. Защото като излязат, ще стане ясно, че "Има такъв народ" и другите партии печелят там. Това е, не защото много са ги заобичали за един месец, а защото така ги наплашиха. Ние също имаме резултати там, но защото сме имали ромски депутати. Сега Рашков като гледа резултатите – как ние сме купували гласове?", попита лидерът на ГЕРБ.

Борисов сподели, че, включвайки тази сутрин bTV и Нова телевизия, все едно се е върнал преди 20 години - видял старите лица от неотдавнашното минало пак да дефилират по телевизиите.

"Царя много го уважавам! Ако искаха някакво спокойствие, трябваше да предложат за премиер царя. Той говори най-много езици от всички. Аз съм свидетел как всичките тези кръгчета се примамваха към него, защото тогава ги наблюдавах отстрани. Трябваше да сложат царя, защото на него поне не могат да му влияят'', коментира Борисов и изтъкна, че винаги ще е лично предан на царя, на Негово величество, защото "той е голям човек".