Борисов: Бойко Рашков направи параван на ИТН, 70% от хората се отвратиха и не гласуваха

"Това е играта на Румен Радев – да остане служебното правителство", коментира лидерът на ГЕРБ

"Бойко Рашков направи параван на ИТН. Хората се криеха и се плашеха от диктатурата, която Румен Радев наложи. Резултатът какъв е? ГЕРБ печелят в 16 области, а "Има такъв народ" в 8.  Това обяви лидерът на ГЕРБ на брифинг в централата на партията. Той уточни, че печели лидерската битка в София.

"След два месеца стържене, чупене, арестуване, десетки стотици наши симпатизанти бяха задържани. И кой гласува за нас? Демографският профил е най-много висшисти, умни и красиви за ГЕРБ. Най-много от работещите пак за ГЕРБ. В чужбина 140 хиляди души са гласували, да им е честито, нека харчат", заяви Борисов.

"В 11 часа, Трифонов обявява правителство и казва: "Чакам Радев да ни даде мандат". По това време ГЕРБ е първа политическа сила. Откъде знае Трифонов, че е първа политическа сила?", попита Борисов.

По думите му хората са били подплашени и е постигнато това, което е искал президентът Румен Радев. 

Бившият премиер помоли ЦИК да даде списък на електронните специалисти, настройвали машините в чужбина: "Кои са те? Откъде ги намериха? Как настройваха вашините?", попита той. И се учуди, че на финалната права не могат да се преброят 2,5% от гласоветe на вчерашния вот. "Демокрацията замина, един ботуш ни стои на главите", възмути се лидерът на ГЕРБ.

"Постигнахме това, което искаше Румен Радев - масово гласуване на изборите. Кой може да каже, че представлява народа в момента?! 70% се отвратиха и уплашиха и не искаха да гласуват. 30% са гласували, плюс-минус. Ние още вчера казахме - с такива политически партии не желаем да носим отговорност", допълни Борисов. И сподели: "Добре че сме живи. При тоя терор на Рашков! Нашите хора се обаждат вчера и викат: "Оживяхме".

Бойко Борисов коментира и днешното изявление на Слави Трифонов. "Какво е обаче значението на днешното интервю. Добре написано, но той не го прочете правилно, защото пропусна министъра на екологията. Когато светът е зелена сделка, ние нямаме министър на екологията обявен", посочи Борисов.

Той сподели своя опит как се процедира след съставянето на един кабинет. "На следващия месец се говори за бюджет. Едните партии искат затваряне на въглищата, втори - за вредните емисии, трети - да се качат на Луната... Така че днешното изявление на Трифонов означава, че той не иска да има правителство и това е прах в очите на хората. Не знам коя партия ще отиде да го подкрепи. И ако си спомняте в същата тази зала ви предупредих - че това е играта на Румен Радев - да остане служебното правителство - дълго и тягостно. И те затова се държат така, сякаш ще векуват. Те знаят за всичките тези сценарии и е видно, че с изказването на Трифонов: "Не желая ГЕРБ, БСП и ДПС, а другите нямат мощност", че правителство няма да има. Така че в следващите дни ще наблюдаваме коя от партиите ще се почувства като лека жена, която е повикана без условие, нека да отиде. И в същото време най-големият номер, който може да му се изиграе - всичките партии да го подкрепят и да му блеснат всичките лъжи и задкулисия. Защото връщането на кадрите на НДСВ са икономически трикове. Знам ги още като бях главен секретар и затова малко ми е тъжно - когато нашите съседи Гърция, Хърватия взимат милиарди, ние чак сега започваме да говорим за програма, за електронно правителство...", коментира Борисов.

"Това е играта на Румен Радев, за да остане служебното правителство", заяви още Борисов.

"Държава със сценаристи не се управлява, оторизираните лица са министрите", подчерта експремиерът.

Очаквайте подробности!