ГЕРБ: Социално-икономическите мерки на служебния кабинет не работят

Бившият социален министър Деница Сачева заяви, че на практика мярката 60/40 е спряла

Oт ГЕРБ заявихат, че социално-икономическите мерки на служебния кабинет не работят. Позицията бе изразена на брифинг от Деница Сачева, Лъчезар Борисов и Александър Ненков. Доскорошните управляващи обвиниха служебното правителство, че превръща безвъзмездни грантове в кредити.

"Всички мерки, които бяха предложени от нас, са действащи и работят. Бързаме да изпреварим събитията, за да не би служебното правителство да си препише и тези мерки. На практика мярката 60/40, която беше обявена, че продължава, изглежда, че е спряла. Подобна е картината с икономическите мерки. Ресторантьорите и работещите в туризма останаха без пари точно в сезона”, каза на пресконференцията Деница Сачева и припомни, че докато ГЕРБ е била на власт, е била подлагана на постоянен контрол. "Крайно време е служебното правителство да спре да се хвали с нашата работа и да свърши своята”, отбеляза тя.

Според бившия икономически министър Лъчезар Борисов мерките, които са договорени с Европа, от грантове и безвъзмездни помощи, са се превърнали в кредити, които ще се дават на фирмите.

"Беше обещано, че до бизнеса ще достигнат необезпечени кредити, което се оказва, че не е вярно. Много е важно да зададем въпроса, защо се пренасочват средства, които бяха безвъзмездни, към взимане на кредити? Важно е да посочим, че 100 млн. лв. безвъзмездна помощ по „ReactEU” също ще бъдат пренасочени към кредити. За това организациите, в лицето на Стопанската камара, се сезираха и изразиха позиция против това решение”, обясни той. Според него 70% от средствата по Плана за възстановяване също ще бъдат пренасочени към кредити. Борисов е на мнение, че с тази сума е можело да се финансира малкият и среден бизнес, но това нямало да се случи. Ще бъдат финансирани само 25% от компаниите.

"Друга мярка, която е спряна, е за самоосигуряващите се лица. Но ресурс в банката има. По-голям е въпросът колко фирми получиха кредити по редизайна на новата мярка? Питам, за тези седмици, колко компании получиха средства? Защо се наложи да се чака 2 месеца, за да получат тази помощ”, попита бившият икономически министър.

Александър Ненков коментира от своя страна: "Не е нужно да си ходил до Харвард, за да отговориш на един обикновен въпрос. Кое е вярно - че България е "черно място", че чуждестранните инвеститори отбягват държавата, че няма работеща съдебна система, или че 600 компании са чакали това служебно правителство, за да се отприщят инвестиции за милиарди?".

Лъчезар Борисов заяви, че при предишното правителството сертифицираните инвестиции са за над 800 милиона лева, а откриването на съвременен завод в Пловдив днес е произтичащ факт от направеното от кабинета "Борисов 3".

Ненков коментира и темата с купуването на гласове, заявявайки, че винаги е имало такива сигнали.

"Това, което Рашков прави, е изключитело грозно. Никой вътрешен министър не си е позволил да хвърли обвинения срещу политическа партия преди избори. ГЕРБ управлява от много години, но никога не сме си позволявали подобно нещо. Къде са доказателствата? Имаме информация, че собственици на фирми и юридически лица са били привиквани по анонимни сигнали, че са подготвяли купуване на гласове. Утре и ние можем да кажем, че някой купува гласове”, каза представителят на ГЕРБ.

Сачева отбеляза, че към момента фактите сочат, че има обвинение само към един кандидат за народен представител и той е от „Изправи се! Мутри вън!”.

Ненков коментира и темата с имотите на Бойко Рашков.

"Ако това се беше случило по времето на ГЕРБ, вече нямаше да е министър. Ако това се беше случило преди няколко месеца, щеше да има десетки разследвания. Имам чувството, че това е някакво интервю за работа – на министрите задачата е да измислят каква помия да сипят. Ако искат да кажат нещо умно, ще ги подкрепим, но всичко, което казват – много хубаво звучи в медиите, но щели да кажат подробности след изборите... А когато стане ясно след изборите, че не е така, то вече ще е изиграло ролята си“, подчерта Ненков.