"Медиана" дни преди изборите: ГЕРБ - 22,5%, ИТН -21,7%, БСП - 20,6%

Според агенцията, „Българските патриоти“ влизат в следващия парламент с 4, 8 % подкрепа

ГЕРБ, "Има такъв народ" и БСП са с почти изравнени позиции. Битката за първото място ще е не между две, а между три партии и ще се реши в оставащата седмица до изборите. Toва сочи изследване на агенция "Медиана" 6 дни преди изборите. Допитването е проведено в периода 26 юни - 2 юли с 920 пълнолетни граждани и реализирано със собствени средства.

Данните сочат, че избирателите на ГЕРБ, макар и намалели, са изключително мотивирани да гласуват. При избори днес подкрепа за партията заявяват 22,5%.

За сметка на това мнозина от симпатизантите на останалите партии признават, че все още се колебаят дали и за кого да гласуват. На други пък им е безразлично кой ще управлява (стига това да не е ГЕРБ).

Очертава се следната картина – силна мотивация при симпатизантите на ГЕРБ и относително слаба при избирателите на техните опоненти. При това положение изборите и битката за първото място далеч не са предрешени.    

Проучването показва, че към момента ГЕРБ (22,5%), "Има такъв народ" (21,7%) и БСП (20,6%) са с почти изравнени позиции и битката за първото място ще е не между две, а между три партии.

"Демократична България" и ДПС пък се съревновават за четвъртото място, съответно с подкрепа от 10% и 11,1%.

Според "Медиана" следващия парламент ще има седем партии, като засега „Изправи се! Мутри вън!“ (5,1%) и „Българските патриоти“ (4,8%) са над 4 %-ната бариера. От останалите партии – „Възраждане“ може да поднесе изненада – партията има 2,2% подкрепа.