Бойко Борисов: Това ще са първите частни Румен Радеви избори в България - bulgaria.utre.bg

Бойко Борисов: Това ще са първите частни Румен Радеви избори в България

01 юли 2021, 22:38 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    кадър

Това ще са първите частни Румен Радеви избори в България. Недемократични, частни избори. Това заяви Бойко Борисов по време на среща със симпатизанти в Шумен. По думите му не случайно примерът на Румен Радев за подражание е президентът на Венецуела Мадуро. „Не случайно никъде в Европа няма машини. И неслучайно експертите са от Венецуела и Колумбия. Те са тук, за да помагат на Радев. Какъв износ на демокрация от Латинска Америка? Наблюдателите на ОССЕ се опасяват от потенциална възможност за гласуване на един избирател повече от веднъж. Те се опасяват, а ние? Какво ни остава на нас? Недостатъчното време на хората да свикнат с машините им действа демотивиращо и срива доверието“, посочи Борисов извадки от доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„Рядко съм се съгласявал с Румен Радев, искам да Ви прочета какво е казал той. По отношение на машините имаме пълно единодушие с него. На 9 януари, на консултации с „Демократична България“, забележете, той казва следното: „След като ще се броят контролните разписки, трябва да има изписани на тях партиите, те да се сметнат и да се съпоставят накрая с електронната памет на самата машина. Това ще е гаранция, ако всичко съвпадне, че машинното гласуване е 100% надеждно. И мисля, че това трябва да бъде едно ясно изискване, за да имаме доверие в този машинен вот, защото това е средството да се избавим от недействителните бюлетини и машинациите“. Точка. Г-н Радев, и ние това искаме“, подчерта Бойко Борисов.

Той припомни, че ГЕРБ внесе жалби и до ЦИК, и до съда. „Защото сега казват така: „Машината каквото пуснала, пуснала. Никой няма да брои в урната за коя партия са“. Неговата ЦИК вече няма това да прави. А защо? Защото дори и ОССЕ, международните наблюдатели, които изпратиха мисия за вота, казаха, че ние проведохме честни и почтени избори, нашето правителство. Сега казват така: „Приемането на задължителното машинно гласуване е станало без обществени консултации и твърде бързо“. Те го казват, не аз. До тук само цитирам Радев и ОССЕ“, обясни лидерът на ГЕРБ.  По думите му в доклада си наблюдателите на ОССЕ поставят под въпрос капацитета на новата ЦИК да се справи с организацията на вота. „Аз съм сигурен, че те ще се справят с машинациите, не с организацията“, категоричен бе Бойко Борисов. Той припомни, че от ОССЕ казват още, че „краткият график за купуване и внедряване на машините прави ЦИК силно зависима от доставчика“.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че очаква и отговор защо чуждестранни „експерти“ от Венецуела, Колумбия и Коста Рика участват в подготовката на машините за изборите. „Защо съветникът на президента или на премира, не го знам точно, Атанас Шарков, който по случайност е активист на „Да България“, е имал достъп до кодовете на машините? И то без да има договор с ЦИК? Ето този въпрос много ме вълнува. Те тихомълком го махнаха от съветник, защото ги изловихме. И сега тактиката им е, машините така са ги настроили, че всеки трети, ако са много нахални, но аз мисля, че това ще го направят – всеки трети, за президентските избори. Сега ще репетират. Всеки пети глас да отива най-вероятно за „Има такъв народ“. За да има някой да ни изпревари. За да имат уж моралното право те да управляват“, предупреди Бойко Борисов. Той обясни, че това им е тактиката в момента.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета