Откриха черната кутия на падналия МиГ-29, данните ще бъдат разчетени още днес

Тя ще бъде транспортирана до военна база "Граф Игнатиево", за да могат да бъдат взети данните от нея

„Черната кутия“ на падналия МиГ-29 е намерена и извадена. В момента се намира на кораб на българските Военноморски сили, след което ще бъде транспортирана до авиобаза „Граф Игнатиево“. Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов, днес 24 юни, по време на извънреден брифинг в Стара Загора.

„Външната обвивка на кутията е нарушена, но има основания да смятаме, че вътрешната е здрава и не е повредена. Това дава надежда информация да бъде снета още днес в рамките на деня“, каза министър Панайотов. „Ако вътрешната обвивка не е нарушена, „черната кутия“ ще ни даде информация за всички параметри на полета – скорост, режим на работа на двигателите, височината и траекторията на самолета, състоянието на средствата за управление, включително дали пилотът е предприел в някакъв момент нещо внезапно, за което не е успял да съобщи по радиостанцията“, разясни министърът. Той уточни, че данните ще послужат на разследващите органи и ще бъдат оповестени след приключване на разследването.

„Настоявам се да спрат всякакви спекулации в медийното пространство. Те са ненужни. Говорим за паметта на един български герой. Нека отговорните органи да си свършат работата“, подчерта министърът на отбраната.

Георги Панайотов изрази благодарността си към Военноморските сили (ВМС) и техния командир контраадмирал Кирил Михайлов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и фирма „Хидроремонт“.

„Планът по намирането и изваждането на „черната кутия“ бе прецизно и перфектно изпълнен. ВМС буквално намериха игла в купа сено. „Хидроремонт“ предоставиха безплатно модифициран апарат, благодарение на който кутията бе извадена от 70 метра дълбочина“, разясни министърът на отбраната.

Пред журналисти министър Панайотов изрази и своето съчувствие към болката на съпругата на майор Терзиев, г-жа Димитрина Попова.

В отговор на въпрос министърът на отбраната заяви, че се изискват спешни мерки за превъоръжаване. „Българската армия се нуждае от повече средства, по-фокусиран подход и по-добър мениджмънт. Това може да стане с визия от страна на политическия елит. Решенията трябва да бъдат взети от българските политици“, подчерта министър Панайотов.

В Стара Загора днес министърът на отбраната проведе срещи с личния състав на Втора механизирана бригада. Командирът на бригадата бригаден генерал Стоян Шопов го запозна с историята, организационната структура, мисията, окомплектоването и състоянието на бригадата. В срещата участва и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Министър Панайотов наблюдава демонстрация на способности от ротата и националния поддържащ елемент за участие в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа“, като част от протичащия в периода 22-24 юни процес на сертифициране на българския контингент. В неговия състав са включени военнослужещи от 38-ми батальон от състава на 2-ра механизирана бригада и логистичен модул от 110-ти полк в Пловдив.

Националният поддържащ елемент и механизираната рота получиха оценка „Боеготов“ и ще застъпят в дежурство от 1 юли до края на 2021 г.