Кацаров: Не е изключено да има нова вълна през лятото

Според него здравната система у нас има нужда от по-добра организация

Ако България продължи да бъде в зелената зона по разпространение на COVID-19, е възможно да се разшири обхватът на хората, които да се движат без маски. Това ще стане като бъдат включени други обществени обекти с по-голям персонал, но само ако хората са ваксинирани.

Това заяви в "Денят започва" по БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По думите му това, че България е с ниски показатели по разпространение на коронавируса, не бива да ни успокоява. Не се изключва нова вълна през лятото, ако ситуацията с вируса се влоши.

Според него здравната система у нас има нужда от по-добра организация.

"Много са нещата, които могат да бъдат променени. В моя кратък мандат това няма как да се случи, но се опитах заедно с колегите от Здравната каса и Лекарския съюз да дадем посока. Посока в това да се премахнат ненужните изисквания, да се премахнат лимитите, да се овласти пациента, да се включи пациентът в контрола на медицинските дейности и по този начин той да стане важният човек в системата. В тази посока трябва да са промените", заяви министърът на здравеопазването.

По думите на Кацаров сега България се намира в зелената зона сред страните в Европа, които са с най-ниски показатели по отношение на вируса, но това не трябва да ни успокоява. Той сподели, че една нова вълна може да ни върне в позицията от пролетта и да сложи край на туристическия сезон.

"Ние нямаме пълен контрол върху разпространението на вируса и инфекцията. Вече регистрирахме появата на индийски щам. Ако този процес продължи не можем да изключим със сигурност вълна, включително и през лятото. Единственият начин да се предпазим от последваща вълна и неприятности си остава ваксинацията", допълни той.

Кацаров коментира, че за сега не се налага да се прилагат други ограничителни мерки.

"Ние следим внимателно разпространението на вируса, честотата на заболяванията и зависимост от това периодично намаляваме ограничителните мерки", каза министърът.