Красен Кралев: Здравеопазването ни е стратегически и национален приоритет

От ГЕРБ-СДС проведоха полезна среща с ръководители на лечебни заведения в Русе

Здравеопазването ни е стратегически и национален приоритет! През последните години изведохме на преден план кадровото стабилизиране на здравната система и финансовата обезпеченост на сектора. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Русе Красен Кралев по време на среща с ръководители на лечебни заведения. На разговора с лекарите и мениджърите присъстваха още Десислава Атанасова, която е втора в листата за народни представители, и ръководителя на клуб „Медик“ към ПП ГЕРБ – Алисе Муртезова.

Кралев благодари на всички присъствали за активността и конструктивните предложения. И отбеляза, че макар да не практикувал като лекар, се е чувствал сред колеги.

"Всеки българин трябва да има равен достъп до съвременно здравеопазване, затова сме мотивирани да предложим инициативи, които да се поемат от държавния бюджет", посочи Кралев.

Сред посочените от него инициативи бяха:

- Мобилни лекарски и зъболекарски екипи за всеки и навсякъде - пълно оборудване и финансово осигуряване на 30 мобилни екипи, организирани от университетските и областните болници, оборудвани със съвременна диагностична техника и консултации с възможностите на телемедицината;

- Разкриване на денонощни пунктове за лекарства във всеки общински център. Достъпно и комплексно здравеопазване;

- Изграждане на Национална детска многопрофилна болница;

- Въвеждане на нови национални скринингови програми за ранна диагностика на онкологични заболявания. Така ще се постигне ефективен контрол върху основните причини за смъртност и подобряване на демографските показатели на населението.