ВМС ще продължат от утре операцията по издирване на катастрофиралия изтребител МиГ-29

Метеорологичната прогноза за 17 юни е благоприятна и търсенето ще продължи

Операцията по издирването на падналия във водите на Черно море МиГ-29 ще продължи утре, съобщиха от Министерството на отбраната.

Влошените хидрометеорологични условия в района на Шабла на 14 юни наложиха временно преустановяване на дейностите по издирване.

Днес военнослужещи от Поста за търсене и спасяване на ВМС продължиха работата си по анализиране на получената информация, за да бъде прецизиран районът на катастрофата и да бъдат планирани следващите дейности за издирването на елементи от изтребителя.

Метеорологичната прогноза за 17 юни е благоприятна и операцията по издирването ще продължи от ранните утринни часове на деня с участието на минен ловец „Цибър“ и екип и оборудване на фирма „Хидроремонт“ ООД. Два катера от ВМС също ще бъдат в готовност да се включат в издирвателните дейности. Ще продължи обследването на морското дъно в район с площ от 3,5 кв. км., определен след направения анализ за вероятното място на катастрофата. След обследването ще се извърши класифициране на откритите цели. Главна задача на издирването е да бъде локализирано мястото на трагичния инцидент посредством откриване на части от самолета, което да послужи за изходни данни за откриване на „черната кутия“ на МиГ-29.

Припомняме, че машината падна при тренировъчен полет за поразяване на въздушна цел в нощни условия във водите край Шабла. При инцидента загина майор Валентин Терзиев.