Служебният здравен министър иска да сменя модела на здравната система

Той настоя и за промяна на цените на медицинските дейности, тъй като повечето от тях са формирани на лобистки принцип

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров съобщи, че Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса незабавно ще започнат преговори за промени в Националния рамков договор за медицински дейности 2020-2022. Това се налага защото действащите текстове на НРД могат да бъдат преработени, така че резултатите да бъдат по-добри, както за пациентите и лекарите, така и за цялостното функциониране на системата.

Mинистър Кацаров настоява НЗОК и БЛС да се споразумеят за премахване на лимитите на болниците, тъй като те водят до ограничаване правото на избор на пациентите в кое лечебно заведение да потърсят медицинска помощ. „Лимитите са наказание за добре работещите лечебни заведения и награда за онези болници, към които пациентите по-рядко се обръщат. В поредица решения ВКС потвърди правото на лечебните заведения да получат заплащане за действително извършените от тях дейности, а не за финансиране на база лимити“, посочи още министърът.

Той настоя и за промяна на цените на медицинските дейности, тъй като повечето от тях са формирани на лобистки принцип. „В резултат имаме тежки диспропорции в заплащането на дейностите по различните специалности, което е в основата на дефицита на лекари, желаещи да специализират по направления като педиатрия, инфекциозни болести и др.“, обясни д-р Кацаров. Министърът изрази мнение, че дейностите трябва да имат цени, отговарящи в максимална степен стойността, търсенето и предлагането на всяка конкретна медицинска услуга. Наред с промяната в цените ще се работи и в посока въвеждане на коефициенти, отразяващи тежестта на заболяването, възрастта на пациента, наличието на придружаващи заболявания и др., за да се гарантира справедливо разходване на публичен ресурс и да бъде преодоляно селектирането на пациенти от страна на лечебните заведения.

Модерната медицина е все по-неинвазивна и все по-амбулаторна и затова министър Кацаров, БЛС и НЗОК се обединиха около необходимостта повече медицински дейности, които се извършват в лечебните заведения, но могат успешно да бъдат реализирани и амбулаторно, да преминат към извънболничната медицинска помощ. На следващо място министърът предложи да се променят редът и условията за предоставяне на неотложна медицинска помощ и да се премахне изискването за 24/7- разположение на личните лекари. Последното се оказва практически неприложимо и създава затруднения както за общопрактикуващите лекари, така и за пациентите.

„Настоявам в най-кратки срокове да се въведе допълнителен механизъм, който да спомогне за ограничаването на феномена отчетена, но реално неизвършена медицинска дейност. За целта потребителите на медицински услуги трябва активно да участват в контрола”, обясни министърът на здравеопазването. „Чрез мобилно приложение НЗОК ще информира гражданите за медицинските дейности, които са им извършени, а всеки, който има съмнение за извършено нарушение, ще може да подаде обратен сигнал до Здравната каса. На този етап това е възможно, но след като гражданите сами направят проверка в здравното си досие, достъпно през сайта на НЗОК. Сега процесът ще бъде улеснен допълнително и Здравната каса ще бъде активната страна, изпращайки нотификации до хората“, стана ясно още от думите на министър Кацаров.