Всички области на страната са в зелената зона по отношение на разпространението на COVID-19 - bulgaria.utre.bg

Всички области на страната са в зелената зона по отношение на разпространението на COVID-19

11 юни 2021, 17:45 | bulgariautre.bg

Това съобщи математикът на закрития Оперативен щаб проф. Николай Витанов

"Всички области на страната са в зелената зона по отношение на разпространението на COVID-19, тръгвайте на море - безопасно e". Това обяви в профила си във Facebook математикът на закрития Оперативен щаб проф. Николай Витанов.

Ето какво написа проф. Витанов в социалната мрежа:

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 11 юни 2021 г. Днес ще започна с една много добра новина. Обикновено не показвам картите на риска, защото хората в областите с висок риск могат да се притеснят. Но днес картата е такава, че може да се покаже без притеснения. Ето я. Такава карта не се беше появявала от около година. В момента в страната рискът от COVID-19 е поносим. По морето е много нисък, тъй, че който може и иска, да отива да почива на българското море.

Базовото репродуктивно число днес е 0.716. Обхватът на заразата се очаква да продължава да се свива. Какно писах, броят на активните случаи върви надолу и се очаква да продължи да върви така към 12 500. Здравната система се разтоварва, положението в София - град и в другите големи градове е добро, медицинска помощ ще има за всеки нуждаещ се без проблеми. Ваксини също има, но както казах през януари (когато нямаше): Ще дойде време да има ваксини и да няма кой да се ваксинира. Е, дойде това време. Не е добре, че ваксинацията върви бавно. Което е добре, че новите варианти на вируса ни заобикалят засега. Индикаторите за смяна на тренда имат много ниски стойности, както вече писах, ще си изкараме спокойно почивните дни в края на седмицата. Наближаваме точката на шарана - едната карта стана вече зелена, ще стигнем, когато и другата стане зелена. Тогава пак ще кажа: Дръжте шарана. Но тоя път наистина го дръжте, защото видяхте, че не е шега работата.

Това е за днес. Желая спокойни почивни дни. Следващата кратка информация ще бъде в понеделник."Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета