ГЕРБ продължава да е първа политическа сила, води с над 3% пред ИТН

Това показват данните от проучване на "Маркет Линкс"

Ако изборите бяха днес - ГЕРБ- СДС е на първо място с 21%. "Има такъв народ" е на втората позиция с 17,6%. На трето място остава БСП – 17,1%. Следва "Демократична България“ с 11,8%. ДПС с 9,4% и „Изправи се! Мутри вън“ с 4,2%.

Това показват данните от проучването на "Маркет Линкс", проведено сред 1067 лица над 18 г. в страната в периода 19 – 27 май 2021 година по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Прогнозните резултати сочат, че 6 партии ще успеят да влязат в парламента, като интересна се очертава да е битката за второто място.  ГЕРБ получава подкрепата на 21% от анкетираните при 17,6% подкрепа за „Има такъв народ“. Стопява се разликата и между Трифонов и коалицията около БСП, като подкрепата за червената коалиция е 17,1%. Според проучването "Демократична България"  е четвърта политическа сила (11,8%) , като изпреварва ДПС (9,4%) с малко над 2%. В парламента влиза и коалицията "Изправи се! Мутри вън" с резултат от 4,2%.

"В ситуация, в която управлението на ГЕРБ беше атакувано от много различни източници, не се оправдават очакванията, че това води до спад на тяхната електорална подкрепа. Това налага тезата, че ГЕРБ е свит до твърдото си ядро и е малко вероятно подкрепата за тях да намалява“, обясни Добромир Живков за нагласите на хората преди вота.

 

"Има такъв народ" (ИТН) в момента е с два пункта и половина под резултата на ГЕРБ. В последните седмици ИТН отново отсъства от публичния дебат, затворена в собствената си медия и това води до демобилизация на електората ѝ“, смята социологът.