Официално стартираха проекта "STOP на агресията"

В рамките на инициативата 225 младежи от цялата страна ще участват в демонстративни и дискусионни панели с картинг

Проектът "STOP на агресията" ще се срещне с 225 младежи от София, Пловдив, Пазарджик и Благоевград и ще им предложи редица примери за толерантност и поведение без агресия, а посредством традиционни и социални медии позитивните послания на кампанията ще стигнат до над 120 000 подрастващи от цялата страна. Инициативата на фондация „Вълшебен свят“ и Министерство на младежта и спорта публично стартира днес с официална пресконференция в Националния пресклуб на БТА, първото събитие предстои тази седмица в София, а за второто екипът ще посети Благоевград в края на юни.

Участие в днешната конференция взеха изпълнителният директор на фондация „Вълшебен свят“ Елена Тодоровска, лицензираният психотерапевт Ива Руйчева и ръководителят на проекта Костадин Крантев. Шампионът по картинг и дългогодишен партньор на фондацията Николай Върбицалиев не успя да се включи заради лични ангажименти около първородния му син Ян, който се появи на бял свят едва ден преди пресконференцията.

След благодарностите към Министерство на младежта и спорта и партньорите на фондацията и проекта, Елена Тодоровска и Костадин Крантев поздравиха специално младия татко и си пожелаха Ян да расте с усмивка. „За нас е голямо удоволствие за поредна година да имаме възможността да реализираме проект с младежи, лично да се срещаме със стотици от тях, да споделяме добрия им пример до десетки хиляди и да помагаме за техните усмивки“, каза в рамките на речта си Елена Тодоровска и загатна, че фондацията има план за разширяване и допълване на инициативата.

По време на събитието стана ясно, че организаторите на проекта „STOP на агресията“ ще проведат пет събития през летния сезон – две в София и по едно в градовете от страната, а във всяко от тях ще се включат по 45 младежи на възраст между 15 и 29 години. В рамките на всяка среща ще има дискусия за разпознаване и адресиване на моделите на агресия, както и практическа част с демонстративно състезание на пистата.

„Неслучайно проектът е фокусиран към младите хора на възраст между 15 и 29 години. Това е времето, когато най-силно имаме нужда да отстояваме себе си. Тогава търсим нашето място под слънцето. Статистиката показва, че топ 3 от причините за смъртност в тази възраст са причинени от агресия“, коментира Ива Руйчева и допълни, че е важно да се прави разлика между агресия и насилие, тъй като агресията има много повече лица и трябва да се работи много с младежите по темата, точно както правят от фондация „Вълшебен свят“.

Повече информация за датите от програмата ще бъдат налични на страниците на фондация „Вълшебен свят“ в социалните мрежи facebook и Instagram, а в рамките на проекта ще бъдат заснети множество ефектни снимки и видеоклипове, с които ще се популяризират кампанията и каузата за ежедневие с по-малко агресия.