Бойко Борисов: Ще правят след месец Костинброд 2, за да нямаме време да изобличим лъжата

Вицепремиер обвинява основната опозиционна партия в чудовищно нещо и щял да го каже след един месец, сиреч, ще чакат „Костинброд“ 2 да правят, за да няма време да изобличим лъжата. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с младежи от партията. По думите му, управляващите от служебното правителство на кандидат-президента Радев нямат нищо в доказателство на твърденията си, че са подслушвани политици. „Обвиняват ГЕРБ. Първо, той в предизборния кампания ли е, да обвинява която и да е политическа партия? Не само за нашата. Той трябва да си подреди само изборите, без да ми дава оценка. Неговата червена партийка съм я побеждавал 15 пъти. С какво право, кой го избра, за да ми дава оценка?“, попита Борисов. Председателят на ГЕРБ припомни, че Атанасов говори за 32-ма, на другия ден Хаджигенов говори за 82-ма, днес Бабикян говори за 26 подслушвани. „Излиза, че уж „контролираните служби“ са дали информация на всички управляващи партии в момента, събрани около Радев, само ние не знаем. Ами вие като знаете, защо ги укривате? След като си получил тази информация от служителя Х, от кого се плашите? Ние сме в опозиция, не забравяйте! Всички институции са ваши и можете този сигнал да го разработите, да го извадите и да кажете… Щял да каже, когато преценял той. Това може, ако си шеф на плод-зеленчук – да излезеш, да затвориш сергията и да кажеш „ще продавам, когато аз искам“, изрази възмущението си Борисов.

По повод скандала със заплахите за уволнения на журналисти от бТВ, Бойко Борисов обясни скандалното поведение на вътрешния министър Бойко Рашков така: „На елементарен въпрос към него: „Кой му е началник на кабинет?“ Моят началник на кабинет е Деница Желева - с перфектен английски и немски, завършила университета в Бон, дошла от Конрад Аденауер – най-голямата дясна фондация, и тя чете моите материали. Аз съм я избрал лично. Рашков казва, че е много неудобен, провокативен въпрос му задали, кой му е началникът на кабинет. Представяте ли си тея журналисти? Представяте ли си, да питат за началник кабинет, който чете всички материали на човек с отнет достъп до класифицирана информация. Това е неудобният въпрос към него. Представете си, те си позволили да зададат неудобен въпрос – кой му е началник на кабинет“? 

Според трикратния премиер на България, управляващите сега нямат никакви доказателства, затова поголовно сменят хора в МВР и службите. „Ще влязат  в стопанствата на служби, регионални дирекции да търсят нещо, да се захванат за нещо. Ако намерят, хубаво! Ако не намерят, ще изфабрикуват записи, така, както фабрикуваха миналото лято. Ще режат, ще кълцат, ще сглобяват, ще правят… Това чакат в момента“, предупреди Бойко Борисов. Той бе категоричен, че ако са имали някакви доказателства, са щели да излязат и да убият ГЕРБ още днес. „Щели да ни кажат след един месец. До тогава всеки ден в уважаваните от мен медии отдолу стои надпис „Скандал за подслушване“. Скандал ясно, ама подслушване на кой и кога? И излиза, че само аз не знам кои са подслушваните, а всички останали знаят“, посочи председателят на ГЕРБ.

„Кандидат-президентът Радев възлага на неговия сега служебен премиер да смени еди кой си началник. И същият този служебен кабинет, пратен от Радев в Министерски съвет връща предложението му и той издава указ. Сиреч имаме Радев, Радев, Радев. Къде е балансът на властите, нали в това ни обвиняваха? Не знам хората как не си дават сметка какво се случва? Радев изпраща на Радев и Радев връща на Радев и Радев издава указа. И това е „демокрация и парламентарна република“, обясни схемата за смяна на директорите на специалните служби Борисов.

„Ние се отнасяме с уважение и към институцията, и към Конституцията, но Конституцията е казала, че има служебно правителство, за да подготви честни избори. В момента те се държат като много партийно, тясно партийно правителство, а не служебно. Това са нашите претенции. Нека да спазваме поне малко демокрацията, правилата и Конституцията“, призова Бойко Борисов. Той подчерта, че служебният кабинет действа като предизборен щаб на кандидат-президента Радев. „Това е един предизборен щаб. Защото те си позволяват да говорят срещу партия. Няма значение коя е. Те са там единствено и само да проведат изборите. А единственото, което не правят, е да убедят хората, че се подготвят честни избори“, заяви председателят на ГЕРБ.

„Вие видяхте вчера какъв майтап беше, не могат да си включат една машина. Те не могат да обяснят как ще защитят машините в чужбина. Как тук ще направят така, че да се гласува? Как ще гарантират сигурността на изборите? Започвам вече да се съмнявам, че те искат по този начин да съборят изборите и да продължат в условията на диктатура, еднолична, до президентските избори с предизборен щаб на Радев“, предупреди Бойко Борисов.

„ЦИК дава ли си сметка, че остава 1 месец до изборите? И че с това машинно гласуване навсякъде могат да направят голям проблем?  Слагат си по 2 минути за гласуване с машина. Ами те по 2 минути, никъде не са се наредили хората на опашка с километър, за да влизат като конвейр на двете минути вътре. А и самият Радев 3 минути и 40 секунди гласува. А те си слагат по 2 минути. Значи излиза, че хората трябва да са два пъти по интелигентни от него. Да не звучи, че го нападам, ние с Христо Иванов отидохме и си попълнихме хартиена бюлетинка, за да не се изложим. Така че ние можеше да ни отнеме и 5 минути на машините. Само пример давам“, заяви Бойко Борисов.

 Той изрази и възмущението си, че БСП от днес имат още един зам.-министър - на земеделието. „Те са навсякъде. Откъде накъде? Това ли са честните избори? Да направиш предизборен щаб от министри и зам.-министри? Без нито една друга институция, която да контрира. Пак повтарям, ние, когато управлявахме, бяхме в коалиция с Патриотичния фронт. Имаше президентство – друг стълб, и парламент с двете опозиционни партии вътре БСП и ДПС. Това е демокрацията. Сега е еднолична диктатура“, категоричен бе Борисов.

По повод твърденията на кандидат-президента, че хазната е източена от предишното правителство, Бойко Борисов посочи с цитати разнобоя в твърденията на Радев и финансовия му министър Асен Василев. „Той (Радев) казва и никой не го пита „защо лъжете“ - „Отиващото си правителство изцеди хазната. Остави в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса“. Това е чудовищно обвинение. Ако е вярно, ние въобще не трябва да се събираме. За радост обаче друг член от предизборния му щаб, г-н Асен Василев, казва две неща. „Теглене на нов държавен дълг вероятно няма да се наложи. Фискално страната ни стои добре“. Значи от 12 май до 21 май страната вече стои добре фискално, не се налага да се теглят заеми и приходите в бюджета се движат по план“, припомни председателят на ГЕРБ. Борисов припомни още, че на 21 май същият господин Василев казва: „Мярката за допълнителни 50 лева за всеки пенсионер продължава“. „Е как като нямаше пари, цитирам дословно: „изцеди хазната“, продължихте всичките ни мерки? То бива да се лъже, бива, ама… Аз цитирам, не го измислям“, възкликна Бойко Борисов и добави, че това е предизборна кампания. Това не е служебно правителство, което да подготви изборите.

По време на срещата с младежите от партията, лидерът на ГЕРБ ги призова от тях да лъха доброта. „Омразата ще донесе поражения. Омразата довежда до хаос, това е сигурно. Омразата на такива големи групи хора с други, довежда до хаос. Вие трябва да правите всичко възможно, това да се избегне. Не бива да си счупим държавата. Затова от вас искам добронамереност, идеи, творчество“, призова Бойко Борисов. „Продължаваме работата по програмата. Това искам, добронамереност, работа, работа, работа“, допълни председателят на ГЕРБ.