Богдан Кирилов: Не се обмисля изтегляне на ваксината на "Астра Зенека"

Това заяви пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата

Не се обмисля изтегляне на ваксината на "Астра Зенека". Това заяви пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

"За да бъде изтеглена една ваксина, трябва да има данни, които да показват проблем с ефикасността, безопасността и качеството, тъй като това е централизирано разрешен продукт, т.е. ЕМА го оценява и издава разрешението, това е в техните правомощия. Разбира се, на локално ниво ако има проблеми, това може да се случи, но на този етап данните показват, че съотношението полза-риск е положително, ваксината може да се прилага и съответно тя се прилага“, обясни Кирилов.

По думите му, ваксините, които в момента се произвеждат, няма сигурност, че след една година ще бъдат ефективни, срокът им на годност е много по-кратък. Затова ЕК обмисля вариантите за дарение и продажба, и ако има интерес в държави извън ЕС, може да бъде използвана тази възможност.

Той препоръча хората, ваксинирани с "Астра Зенека", да изчакат 84 дни и след това да обмислят поставянето на втора доза, но при лица, при които не са настъпили сериозни нежелани лекарствени реакции след поставянето на първата доза, и не попадат в рисковата група, е препоръчително да се постави втората доза от съответната векторна ваксина.

"Такива редки нежелани лекарствени реакции, свързани с тромбоза, същевременно с тромбоцитопения и в някои от случаите кървене, не са съобщавани в България. В Европа се анализират постоянно данните. Тъй като към момента няма категоричност във връзката на тези много редки нежелани лекарствени реакции с приложенията на ваксините, засега ЕМА намира възможна връзка, затова проучванията трябва да продължат“, каза още Кирилов.