Делян Добрев: Прилича ми на парламента през 2014 година, когато беше кабинетът Орешарски

Шансът за така предложения кабинет е по-малко от 1% заради омразата към ГЕРБ, заяви той

"Прилича ми на парламента през 2014 година, когато беше кабинетът Орешарски. Същата агресия има като ГЕРБ, каквато имаше тогава. Шансът за така предложения кабинет е по-малко от 1% заради омразата към ГЕРБ“, заяви в интервю за БНР Делян Добрев, който е номиниран за министър в проектокабинета на Даниел Митов.

Според Добрев няма смисъл да се чакат седемте дни, какъвто е разписаният срок за реализиране на връчения мандат за съставяне на правителство. Трябва в рамките на днешния, утрешния ден и петък ръководството на ПГ на ГЕРБ да се опита да води преговори, но е малка вероятността отнякъде да получим подкрепа, отбеляза той.

Делян Добрев е на мнение, че ако не се получи парламентарна подкрепа, мандатът трябва да се върне в понеделник, без да се подлага на гласуване, защото по думите му е безсмислено.

"Ще преговаряме най-конструктивно и добросъвестно. Може би останалите политически сили в парламента ще се опитат да го превърнат в бутафорни преговори и подигравка, но това няма да е подигравка с ГЕРБ, а с Конституцията“, коментира Делян Добрев.

Относно приключващите конкурси в сферата на енергетиката, за които лидерът на БСП Корнелия Нинова твърди, че са „окопаване на ГЕРБ“, Добрев поясни, че те са в изпълнение на законопроекти както на ГЕРБ, така и на БСП, „приети още преди две години“. От новоназначените фигури той познава добре единствено Валентин Николов.

Назначенията и конкурсите текат в последните 3-4 месеца, те не са от периода около изборите, уточни той.

Запитан как изглежда за него новият парламент Добрев изтъкна, че агресията към ГЕРБ е единственото, което действа като спойка между отделните партии.

Като първа реабилитация за себе си „след измислените скандали и компромати, които се вихреха около мен“, Добрев определя осъждането на Елена Йончева, а втората – изборната победа в Хасково.