Дончев: Смисълът на драматизацията вчера беше Борисов да бъде вкаран в НС и да бъде обиждан

"Това за мен е политически трибунал, който ще се опитва да генерира политически сензации", заяви вицепремиерът в оставка

"Това за мен е политически трибунал, който ще се опитва да генерира политически сензации. Проверка не се прави от комисия в народното събрание, а от одитори и проверяващи – в България има такива служби". Така Томислав Дончев определи пред bTV решението на парламента да създаде Временна комисия по проверка при разходването на средства от Министерския съвет и дружествата с повече от 50% държавно участие за последните 10 години.

"Колкото повече си работил, вероятността да си допуснал повече грешки и да имаш повече грехове е по-голяма. Смисълът на упражнението вчера не беше премиерът да дава разяснение по Националния план за устойчивост, едва ли някой има съмнения, че ако някой трябва да дава разяснения и информация, това съм аз. Смисълът на драматизацията вчера беше Борисов да бъде вкаран в Народното събрание и да бъде обиждан, само това и нищо повече. Странен е този парламент, мисля, че мотото на новото мнозинство е всички народни представители от ГЕРБ да бъдат заковани на банките, за да могат безгласно да бъдат обиждани“, смята Томислав Дончев.

Той апелира новото мнозинство в парламента да не се държат като опозиция, а да започнат да управляват. Иначе проектокабинетът на ГЕРБ е готов, ще е ясен след няколко дни. Въпреки нищожните му шансове, процедурите ще се спазят стриктно.

"Може да не ми е дошло времето да съм премиер или да е минало", отбеляза Дончев на въпрос защо той не е номиниран.

"Ще има и нови лица, ще има и приемственост – комбинация от двете", обясни той и разказа подробности за Плана за възстановяване.

"Под мое ръководство над 200 души последните 8 месеца работят по този план, уточни той. Този план е усвояването на 12 млрд. лева от ЕС, които можем да получим за преодоляване на пандемията от коронавируса. По време на кампанията чух, че планът на Дончев е скапан, корупционен, некадърен. Чух, че всички имали алтернативни планове – по-добри от моя. В крайна сметка имам около 10 дни до края на мандата, редно ли е аз да внасям този план тогава. Уважаеми колеги, дайте вашите планове", призова той.