Над 129 млн.лв. се осигуряват от ОПРР за подкрепа на здравните заведения в борбата с коронавируса

Доставка на нова апаратура, обособяване на специализирани отделения за лечение на Covid-19 и системи за извличане на кръвна плазма сред приоритетите на програмата

Над 129 млн. лв. ще бъдат предоставени за борба с разпространението на COVID-19 и за подкрепа на лечебните заведения и здравната система при работа в условия на пандемични кризи. Средствата се осигуряват от новия инструмент на ЕС – REACT-EU. Те ще се отпускат по управляваната от МРРБ Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез специално разкритата Приоритетна ос 9 „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи“. Управляващият орган на програмата публикува днес за обществено обсъждане проект на Насоки за кандидатстванеи приложенията към тях по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

По-рано днес ЕК обяви, че подкрепя изменението на програмата и мярката за подкрепа на здравната система.

Конкретен бенефициент е Министерство на здравеопазването като проектите могат да бъдат изпълнявани в партньорство с общини или общински лечебни заведения.

Дейностите са насочени към укрепване капацитета на болничната мрежа чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти с COVID-19 към болници, осигуряване на медицинско и болнично оборудване за структурите, създадени за лечение и грижи за пациенти с COVID-19, повишаване капацитета на центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19 и внедряване на телемедицина с оглед редуциране на контактите на инфектираните с коронавирус пациенти при получаване на медицински грижи.

Със средствата ще се финансират проекти за разкриване на сектори за лечение на коронавирус с нужното медицинско и болнично оборудване. Сред него са апарати за подобряване на дишането, рентгенови мобилни устройства, ехографи, дефибрилатори, газово-кръвни анализатори и генератори на мощност с цел осигуряване на непрекъснатост на работата на животоподдържащата медицинска апаратура, респиратори, монитори за жизнени показатели, дефибрилатори, легла за интензивни грижи, както и стандартни болнични легла, постелен болничен инвентар и др.  

По новата приоритетна ос ще се финансират и мерки за повишаване на капацитета на центровете за трансфузионна хематология в София и Варна за диагностика на COVID-19. Освен тестове за коронавирус, в двата центъра ще се доставят уреди за извличане на кръвна плазма, която се ползва за лечение на заболели от вируса.

Със средствата ще се подкрепи и изграждането на Национална здравна информационна система. 

Крайният срок за подаване на проектни предложения, определен в публикуваните за обществено обсъждане Насоки за кандидатстване, е краят на месец юли т.г.

През миналата година Министерството на регионалното развитие и благоустройството пренасочи 40,4 млн. лв. от ОПРР към Министерството на здравеопазването за осигуряване на най-необходимото медицинско оборудване и консумативи за борба с коронавируса в страната. Проектът успешно подпомогна работата на медицинския и немедицински персонал на първа линия в борбата с COVID-19, като чрез реализираните още в първите месеци от пандемията дейности бяха осигурени жизненоважните лични предпазни средства. Укрепен бе и капацитетът на лечебните заведения за обслужване на тежко болни пациенти с COVID-19 чрез купени респиратори.