ГЕРБ отново пита защо Слави Трифонов се отказа от мажоритарния вот

Според Атанасова не е добре за нов политически проект да започва с лъжа към избирателите си

Слави Трифонов вече излъга своите избиратели за мажоритарния вот, коментира пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя напомни на „Има такъв народ“, че заедно имат 126 гласа за промени в изборния закон и никакви мотиви, че нямат мнозинство за мажоритарен вот, не са разумни.

Според Атанасова не е добре за нов политически проект да започва с лъжа към избирателите си.

"Надявам се, че в рамките на два дни г-н Трифонов добре е помислил. Това мълчание най-накрая трябва да престане и той трябва да каже публично на всички, ще подкрепи ли неговата партия едно предложение в подобен вид, внесено от нас, от тях, но което събира 126 гласа в пленарна зала", изтъкна Атанасова.

По думите ѝ ГЕРБ последователно е изпълнявала своите публично поети ангажименти.

"За разлика от много други, които още в първия ден на 45-ото Народно събрание се отказаха от поетите ангажименти към близо 2.5 млн. български граждани, които подкрепиха референдума и поискаха мажоритарно да избират своите народни представители, ние ще изпълним своите. Ако върнем историята малко назад, трябва да отбележим, че ГЕРБ не само, че отстояваше да се проведе референдум, българските граждани да бъдат питани по въпросите, които бяха конституционно допустими, но след това два пъти внесе законопроектите", посочи Атанасова.

ДБ и БСП, обаче се обявиха против мажоритарния вот и определиха действията на Слави Трифонов като отговорни.

"Абсолютно чистата форма на мажоритарния вот означава да се тласне махалото в обратната страна. Това са модели, които действат в държавни системи, които са ги възприели. Адаптирането на българската демокрация към един толкова диаметрално противоположен на сегашния модел ще бъде изключително трудно. Тези, които имат пари и административен ресурс, ще бъдат в много добро положение и ще се възползват от това“, коментира Христо Иванов от „Демократична България“.

"БСП не подкрепя въвеждането на мажоритарен вот“, заяви депутатът Крум Зарков. Той напомни позицията на партията, че чистата мажоритарна система, за която се говори, съвсем не е удачна в българските реалности.

"Тя може да доведе до много по-малка представителност на парламента, без да казваме, че ще доведе и до по-лесното закупуване на мандати“, предупреди червеният юрист.

"Г-н Трифонов много точно го е казал“, лаконичен бе в коментара си председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, препращайки журналистите към коментар на Слави Трифонов във фейсбук днес.