Националният ваксинационен щаб излезе с препоръки за приложението на оксфордската ваксина у нас

Тя ще се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст

"Вчера, 7 април, Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) изнесе информация от анализ, извършен от Комитета за оценка на риска при проследяване на лекарствена безопасност относно много редки случаи на необичайни тромбози, свързани с нисък брой на тромбоцити, при лица с поставена ваксина срещу COVID-19 AstraZeneca.“ Анализът на ЕМА разглежда 86 случая на тромбози при над 25 милиона ваксинирани с лекарствения продукт лица, или около 3 случая на 1 млн. ваксинирани лица.

Това съобщи изпълнителният директор на агенцията по лекарствата маг.-фарм Богдан Кирилов. По думите му анализът, извършен от ЕМА, не доказва категорична връзка между приложението на оксфордската ваксина и тромбозите. Изследванията на европейската агенция продължават. Позицията на европейския регулаторен орган е, че ползите от приложението на ваксината значително надвишават риска.

„Националният ваксинационен щаб реши оксфордската ваксина да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст. Щабът препоръчва ваксината да не се използва при жени в тази възрастова категория, при които има повишен риск от тромбоза. Всеки лекар знае какви са рисковите фактори за тромбоза и трябва да предлага на пациентите, попадащи в тази възрастова категория, различна ваксина от AstraZeneca“, обясни министърът.

Изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че медицинските специалисти трябва да предоставят обстойна информация на лицата, на които е поставена оксфордската ваксина – след имунизация с оксфордската ваксина в рамките на няколко седмици гражданите трябва да следят за симптоми като задух, болка в гърдите или корема, подуване на долните крайници, главоболие или размазано виждане.

„В рамките на вчерашното извънредно заседание на здравните министри на ЕС настоях, заедно с други мои колеги, за единно европейско становище по този въпрос и за единно послание към европейските граждани, за да можем всички да действаме синхронно по отношение ваксинацията с AstraZeneca“, посочи министър Ангелов.