Проф. Ангелов: Отчитаме първи крачки от края на третата вълна

Здравният министър отчете много бавна, но явна тенденция за спад на заболеваемостта

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехки тенденции на спадане на заболеваемостта. Това заяви в началото на редовния брифинг за разпространението на коронавирус у нас министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Има явна и отчетлива тенденция. По отношение на заболеваемостта за предходния ден, 17 709 са изследваните проби. 3 556 са новите случаи, което прави 20.1%, или с 2.9 приблизително 3% по-малко от предходния ден. 330 са новохоспитализираните с 54 години средна възраст. 364 419 е общият брой на заразените. 10 429 са настанени в лечебни заведения. 777 са в интензивни структури. 2 478 е броят на излекуваните, като 278 666 са всички излекувани българи до момента. 116 са починалите със средна възраст 70 години. Дневната заболеваемост е 680.5“, допълни той. 

Проф. Ангелов посочи, че 74% от леглата за неусложнени пациенти са заети, 64% за интензивните, като се отчита тенденция за намаляване.

За периода от последните 14 дни по заболеваемост България се нарежда на 9-о място в Европа и на 4-о място на Балканите. По смъртност заемаме второ място. В Европа се нареждаме след Унгария, а на Балканския полуостров сме веднага след Република Северна Македония. Това отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Това не трябва да ни успокоява, хоспитализациите поддържат високи стойности", акцентира още той.

В страната най-ниска остава разпространението на инфекцията в Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово.

"Тенденцията надолу е много крехка, спадът е само със 7%", предупреди и ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му по отношение на починалите не сме достигнали връхната си точка от декември, като тенденцията е покачваща се. Има обаче отчетливо намаляване на хората в болница.